Konflikt mellom DR og Ukraina:

Danske DR rystet

Utenrikskorrespondent Matilde Kimer har fått inndratt sin presseakkreditering i Ukraina. Utenrikssjef Niels Kvale i DR Nyheder sier til Dagbladet at dette ryster dem, mens utenriksminister Lars Løkke Rasmussen sier til Dagbladet at han vil forsøke å løse situasjonen.

INNDRATT: Ukraina-korrespondent Matilde Kimer har fått presseakkrediteringen sin inndratt av ukrainske myndigheter. Foto: Asger Ladefoged / Ritzau / NTB
INNDRATT: Ukraina-korrespondent Matilde Kimer har fått presseakkrediteringen sin inndratt av ukrainske myndigheter. Foto: Asger Ladefoged / Ritzau / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den danske rikskringkasteren Dansk Radio (DR) opplyser til Dagbladet at deres Russland- og Ukraina-korrespondent Matilde Kimer har fått inndratt sin presseakkreditering i Ukraina. Nå går DR i strupen på Ukrainas ambassade i Danmark, som de mener at kommer med feilaktige påstander.

- Vi er temmelig rystet over dette. Vår redaksjonelle uavhengighet og frihet til å utøve troverdig journalistikk er blant våre aller viktigste prinsipper. Det er problematisk når noen forsøker å innskrenke denne friheten. I tillegg opplever vi det som fullstendig uakseptabelt at det rettes feilaktige beskyldninger mot Kimer.

Det sier utenrikssjef Niels Kvale i DR Nyheder til Dagbladet. Han forteller at Kimer har utviklet et nært forhold til Ukraina etter å ha dekket landet som DRs Moskva-korrespondent i over 13 år.

- Det gjør henne dypt ulykkelig at hun ikke lenger kan gjøre det hun aller helst vil, nemlig å fortelle om krigen og dens konsekvenser. I tillegg har hun blitt nektet innreise i Russland, hvor hun var vår korrespondent. Det er veldig leit for Matilde at hun ikke kan jobbe i noen av disse to landene lenger.

Det var i august at Kimer ble stoppet i passkontrollen på Vnukovo-flyplassen i Moskva og orientert om at hun nektes innreise i Russland de neste ti åra. Utenrikssjef Kvale understreker at Kimer er anerkjent og prisbelønt, og at hun nå nylig ble nominert til den prestisjefulle Cavlingprisen for sin dekning av krigen i Ukraina.

OVERLEGEN: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener Ukrainas president Volodymyr Zelenksyj har vært overlegen Vladimir Putin på særlig ett område. Vis mer

Reaksjoner

Nå ligger saken på utenriksminister Lars Løkke Rasmussens bord, som tok det opp med Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba tirsdag. Til Dagbladet sier han at det danske utenriksdepartementet jobber med å finne en løsning på saken.

- Det gjelder også for min forgjenger, som løftet saken til politisk nivå. Jeg vil forfølge dette. Det er det jeg kan love på nåværende tidspunkt, uttaler Rasmussen til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg har selv fulgt Matilde Kimers dekning av krigen med stor interesse. Så vidt meg bekjent er det ingen som har stilt spørsmål ved hennes journalistiske integritet. Dermed må vi tro og håpe at det holder til å overbevise ukrainske myndigheter.

Leder Tine Johansen i Dansk Journalistforbund sier til Dagbladet at det må legges press på Ukraina for å omgjøre beslutningen.

- Det er uhyrlig at Ukraina har inndratt Kimers presseakkreditering og på den måten forhindrer henne i å dekke krigen. Vi har bruk for dyktige journalister som kan fungere som våre øyne og ører midt i disse historiske begivenhetene. Derfor må vi insistere på at den frie presse skal kunne arbeide fritt og uavhengig, sier Johansen til Dagbladet.

REGNER FLAMMER: Disse dramatiske bildene skal vise termittbomber over byen Ozerne i Donetsk fylke i Ukraina. Video: @Defense of Ukraine. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

DR og Ukraina uenige

DR og Ukrainas ambassade i Danmark er imidlertid helt uenige om sakens faktum og konsekvensene av at Kimer har fått inndratt sin akkreditering. Dette går fram av ambassadens uttalelser til danske Politiken. Ambassaden har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Ukrainas ambassade hevder nemlig at inndragingen skyldes at Kimer skal ha brutt reglene for akkreditering ved tre reiser i Ukraina, noe DR mener at er helt feil.

- Ambassadørens påstander stemmer ikke – Matilde har fulgt alle regler på reisene sine. Dette omhandler en reise til Donetsk i 2017 og til Krim i 2015. Da Matilde reiste til Donetsk, reiste hun sammen med en fotograf. Denne fotografen kan framvise stempler i passet sitt som viser at de reiste via ukrainske kontrollposter og fulgte alle regler, sier utenrikssjef Kvale og fortsetter:

- Mens Matildes reise til Krim fant sted før det ble ulovlig. Matilde reiste til Krim i mars 2015, ett år etter at Russland annekterte halvøya. Mens Ukrainas regjering vedtok en resolusjon som gjorde det ulovlig for utledninger å reise til dette området i juni 2015.

Anklager i begge retninger

DR hevder derimot at SBU (den ukrainske sikkerhetstjenesten journ.anm.) har begrunnet inndragingen med å anklage Kimer for å ha delt Facebook-innlegg som gir inntrykk av at hun sympatiserer med Russland.

- SBU har ikke sagt til oss at Matilde har fått inndratt presseakkrediteringen på grunn av sine reiser. De har beskyldt henne for å spre sovjetisk og russisk propaganda. I tillegg har de tilbudt henne å bedre sin egen situasjon ved å dele mer av deres materiale i sosiale medier, sier Kvale og fortsetter:

- Det er helt uakseptabelt og innskrenker Kimers journalistiske frihet. Vi er temmelig rystet over de helt vanvittige beskyldningene som rettes mot Matilde.

ATOMVÅPEN: Russlands president Vladimir Putin lover i en tale om landets militære mål for 2023 at beredskapen til atomstyrkene skal forbedres, og varsler samtidig et nytt våpen. Vis mer

- Merkelig påstand

Ukrainas ambassade avviser å ha anklaget Kimer for propaganda eller spionasje. De avviser også at de skal ha forsøkt å presse henne til å rapportere noe mot hennes vilje. I tillegg mener ambassaden at inndragingen ikke forhindrer Kimer i å jobbe journalistisk i Ukraina, bare ved frontlinjen.

- Det opplever vi som en veldig merkelig påstand. Alle våre journalister i Ukraina har den akkrediteringen. Denne blir man bedt om å framvise når man snakker med folk i Kyiv eller sender direkte derfra. Den påstanden kan vi helt bestemt ikke forstå, og det er heller ikke den beskjeden vi har fått i møte med SBU i Ukraina, svarer utenrikssjef Kvale i DR.

- Hvordan vil denne situasjonen påvirke de andre journalistene i DR sin dekning av Ukraina?

- Vi håper fortsatt at vi kan løse denne situasjonen, men vi må si høyt ifra når vi opplever at noen angriper vår pressefrihet. Når det er sagt, vil ikke denne saken påvirke vår dekning av Ukraina. Men det vil merkes at Kimer, som er aller best til å dekke Ukraina, ikke kan gjøre det på nåværende tidspunkt.

Norges utenriksminister, Anniken Huitfeldt, uttaler til Dagbladet at en fri og uavhengig presse er viktig for å avdekke og dokumentere kritikkverdige forhold i samfunnet generelt, og for å sikre allmenn tilgang til informasjon.

- Det gjelder også i land som er i krig. Vi er opptatt av at ytringsfriheten skal respekteres i Ukraina, og at journalister får nødvendig beskyttelse for å kunne gjøre jobben sin. Jeg noterer meg at dansk UD har vært involvert for å løse dette. Så håper jeg at saken finner en god løsning, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer