FRA FENGSLINGSMØTET: Anders Behring Breivik kjøres ut etter fengslingsmøtet mandag denne uka.  Foto: Reuters/Jon Eeg/Scanpix/Scanpix
FRA FENGSLINGSMØTET: Anders Behring Breivik kjøres ut etter fengslingsmøtet mandag denne uka. Foto: Reuters/Jon Eeg/Scanpix/ScanpixVis mer

- Danske ekstremister forbereder seg på rasekrig

Det danske sikkerhetspolitiet frykter noen lar seg inspirere av 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det danske sikkerhetspolitiet PET, som tilsvarer PST, offentliggjorde i dag en ny rapport om politisk ekstremisme i Danmark.

Rapporten kommer i kjølvannet av terroren i Norge 22. juli, hvor det danske sikkerhetspolitiet har samarbeidet tett med norsk politi og foretatt en rekke etterforskningsskritt i Danmark i saken.

«Undersøkelsene er ennå ikke avsluttet, men det er foreløpig ikke funnet grunnlag for å anta at personer i Danmark har medvirket ved planleggingen og gjennomførselen av terrorangrepet», skriver PET i sin rapport.

Men PET frykter, i likhet med PST, at enkelte lar seg inspirere av Anders Behring Breiviks handlinger.

Voldsparate ekstremister Ifølge PET finnes det enkelte elementer i det høyreekstremistiske miljøet i Danmark som forbereder seg på rasekrig.

Danske høyreekstremister pleier kontakt med og får kamptrening av likesinnede i utlandet, noe som kan bidra til å radikalisere dem ytterligere, ifølge PET.

«Det er vår vurdering at denne delen av det høyreekstremistiske miljøet forbereder seg på en framtidig rasekrig i Danmark og i den forbindelse er villig til å bruke vold», skriver PET i sin rapport.

PET peker spesielt mot Russland.

- Russiske høyreekstreme betraktes ofte som særdeles voldelige og de har blant annet hatt bombesprengninger og likvideringer (som filmes) som sitt modus. Utenlandske ekstremister, blant annet flere danske ekstremister, har deltatt i blant annet skytetrening hos disse gruppene, heter det i rapporten.

Den selverklærte nynazisten Vjatsjeslav «Røde Tarzan» Datsik, som regner seg som en leder i den forbudte høyreekstremistiske russiske organisasjonen Slavisk Union, ble for øvrig pågrepet i Norge i fjor for ulovlig våpenbesittelse. Han er nå utvist til Russland.

Splittet miljø PET mener selv at det har god oversikt over det høyreekstremistiske miljøet i Danmark. Miljøet skal også være svært splittet.

Ifølge PET finnes det i dag kun en håndfull enkeltpersoner i Danmark som kan utgjøre en trussel, og som har en intensjon om å bruke vold.

Men høyreekstremistiske angrep som tidligere er blitt gjennomført i utlandet, er blitt utført nettopp av enkeltpersoner eller små grupperinger, advarer PET.

Det danske sikkerhetspolitiet anbefaler flere tiltak for å forhindre terrorangrep i Danmark, deriblant strengere regler for kjøp av gjødsel. De ønsker seg blant annet en ordning der det faktisk kontrolleres at de som bestiller kunstgjødsel driver med landbruk.

PST kom med noen oppdateringer av sin vurdering av høyreekstreme og islamfiendtlige miljøer i forbindelse med nå avgåtte Knut Storbergets redegjørelse for Stortinget om terrorangrepene 22. juli.

(Dagbladet/NTB)