Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danske etterlyst for politidrapene

HELSINGFORS: Finsk politi har gjort et avgjørende gjennombrudd i jakten på mannen som natt til onsdag skjøt ned og drepte to politimenn i sentrum av Helsingfors. Politiet gikk lørdag ut med etterlysning av danske Steen Viktor Christensen (33). De er overbevist om at han er drapsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christensen er fortsatt på frifot og politiet går ut fra at han fortsatt befinner seg i Finland, men helt sikre er de ikke. Christensen er en uberegnelig voldsforbryter og kan være bevæpnet, advarer politiet.

Politiet har siden fredag kveld visst at Christensen er gjerningsmannen. Etter ulike tips og egen etterforskning gjorde politiet fredag morgen en razzia i en bolig på Petersgatan, like i nærheten av stedet der politifolkene ble skutt. Politiet har hele tiden hatt mistanke om at drapsmannen bodde i området, og det viste seg å holde stikk.

Under husransakingen fant politiet drapsvåpenet, og de klærne som ble benyttet under hotellranet som var foranledningen til politidrapene.

Ballistiske prøver har vist at det var drapsvåpenet som ble funnet i leiligheten. Men politiet tror Christensen likevel kan være bevæpnet.

Bankraner

Christensen, som i Danmark er kjent som Batman-raneren, har sonet lange fengselstraffer for flere bankran og voldtekter. Men han har hittil ikke begått drap.

Tilnavnet fikk han fordi han under et av sine ran bar en lue med Batman-symbolet på.

I juni 1992 ble han dømt til 12 års fengsel for en rekke væpnede ran, gisseltakinger og voldtekt mot en kvinnelig bankassistent. Ranene fant sted i tiden 1986-1989, og ga et samlet utbytte på 5,5 millioner kroner.

Under et mislykket ran i Tåstrup i 1987 voldtok han en bankassistent og etterlot henne tapet fast til et skrivebord i banken.

Under soningen i statsfengslet i Vridsløselille forsøkte han sammen med en annen innsatt å drive en heroinliga fra fengslet. Det endte med tre års ekstra straff for begge.

Rømte

Christensen rømte i sommer og kom til Finland med båt i midten av september. I Finland har han utgitt seg for å være en britisk bookmaker, under navnet Martin Thogersen.

I leiligheten på Petersgatan fant politiet bilder som er tatt da dansken kom til Finland. De er sendt til Danmark, og fra danske kolleger kom beskjeden tilbake: Mannen på bildet er Christensen.

Finsk politi hadde dermed rett i sin antagelse om at det lå en utenlandsk yrkesforbryter bak. Mannen som ranet Hotell Palace natt til onsdag snakket engelsk, og politiet utelukket ikke kontakter til russisk mafia. Akkurat det viste seg å være feil.

Hva som fikk Christensen til å rane hotellportieren for en bagatell på noen få tusen mark, vet ennå ingen. De to politimennene som rykket ut trodde det var snakk om et helt vanlig vinningsran. Da de traff gjerningsmannen på et gatehjørne ti minutter senere, ante de ikke hva slags kriminell de sto overfor. De rakk ikke en gang trekke våpen. Christensen skjøt dem med flere skudd mot hodet.

(NTB)

Hele Norges coronakart