Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danske Euro-reaksjoner

Statsministeren tar på seg skylda og nasjonalistene jubler. Nå skal danskene finne ut hva de vil med EU-medlemskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En svært skuffet statsminister Poul Nyrup Rasmussen tar ansvaret for at et flertall av danskene stemte nei til euroen.

- Folket har talt. Jeg legger ikke skjul på at jeg er veldig skuffet og lei meg. Det er et nederlag for oss, for meg og for partiet, sa statsministeren til en forsamling som likevel møtte ham med trampeklapp.

Spesielt ille for Nyrup var det at et flertall av de sosialdemokratiske velgerne hadde vendt ham ryggen og stemt nei til euroen.

Vil gjøre sitt beste

- Danmark får mindre innflytelse i EU, konstaterer utenriksminister Niels Helveg Petersen.

- Vi må ta til etterretning at et flertall ikke vil ha oss med i den europeiske valutaen. Vi får nok litt mindre gjennomslagskraft i det europeiske samarbeidet, sier Helveg Petersen.

Han sa samtidig at regjeringen vil forsøke å gjøre det beste ut av situasjonen.

Skål i sjampanje

Euromotstanderne var samlet til valgvake i Folketinget, og de begynte å sprette champagnekorkene da stemmeresultatene rullet over tv-skjermene. Aller mest fornøyd var lederen for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard, som slo fast at danskene har gitt klar beskjed om at «nå er det nok».

- Danskene har sagt nei til Europas Forente Stater. Jeg tror man der ute i Europa vil si «those great Danes», sier en smilende Kjærsgaard.

Konsekvensene av et dansk nei er usikre. Men danskene bekrefter med sin avstemning at de ønsker å stå utenfor ett av de viktigste samarbeidsområdene i EU.

Påvirker Sverige

- Vi snakker likevel ikke om det granatsjokket som avstemningen i 1992 avstedkom. Denne gangen er det ikke snakk om en hel traktat, sier en seniorforsker ved Dansk Utenrikspolitisk Institutt Lykke Friis.

Men det er ventet at avstemningsresultatet vil ha innvirkning på både Sveriges og Storbritannias planer om å slutte seg til euroen, selv om statsminister Tony Blair avviste at han vil la sine planer om å bringe Storbritannia inn i euroen la seg påvirke av danskenes valg.

- Sannsynligheten for at også Sverige blir stående utenfor i overskuelig fremtid har økt. Det danske valget viser risikoen ved å utlyse folkeavstemning hvis man ikke har et stabilt og betryggende flertall, sier Lars Calmfors.

Han er professor i internasjonal økonomi ved Stockholms-universitetet, og har tidligere utredet konsekvensene av et svensk medlemskap i den økonomiske og monetære unionen, ØMU.

Går i tenkeboksen

Flere observatører har på forhånd sagt at et dansk nei vil forsterke debatten om et EU i flere hastigheter, der Danmark nå har plassert seg i krabbefeltet.

- Dette er første skritt på vei ut av EU, slår Venstres EU-talskvinne Charlotte Antonsen fast.

Et nei-flertall vil føre til en grundig sjelegransking i Danmark om forholdet til EU.

- Vi må foreta en grundig gjennomgang om hva vi vil med vårt medlemskap. Og så må vi få en avklaring av hvilke oppgaver som skal løses på overnasjonalt nivå og hva som skal tillegges nasjonalstatens oppgaver, sier Venstre-formann Anders Fogh Rasmussen.

Kilder: NTB og Ritzau