Danske forskere kan ha løst HIV-gåten

Prøver ut ny metode på 15 pasienter etter lovende labresultater.

TRANG START PÅ LIVET: Denne fire dager gamle jenta sover i mammas armer med aidsmedisinen Nevirapine ved sin side. Bildet er tatt på et sykehus seks mil utenfor Cape Town i Sør-Afrika i 2002. Nå har danske forskere tro på at de står foran et gjennombrudd i kampen mot HIV. Foto: AFP/ANNA ZIEMINSKI/NTB Scanpix
TRANG START PÅ LIVET: Denne fire dager gamle jenta sover i mammas armer med aidsmedisinen Nevirapine ved sin side. Bildet er tatt på et sykehus seks mil utenfor Cape Town i Sør-Afrika i 2002. Nå har danske forskere tro på at de står foran et gjennombrudd i kampen mot HIV. Foto: AFP/ANNA ZIEMINSKI/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Danske forskere håper nå på resultater som vil vise at det er mulig å finne en kur mot HIV, skriver The Telegraph. Og de første resultatene er ventet innen få måneder. Forskerne er nå i gang med en klinisk studie for å prøve ut en ny strategi som går ut på å reaktivere HIV-viruset fra dets gjemmested i det menneskelige DNA.

På denne måten håper forskerne at viruset vil bli overvunnet av kroppens immunforsvar.

Nyheten om det mulige danske HIV-gjennombruddet er blitt tatt i mot med stor interesse internasjonalt. Håpet er at forskningen vil være et sjumilssteg på veien til en kur mot viruset som forårsaker aids.

Lokker HIV til overflaten Forskerne prøver nå ut sin banebrytende strategi på mennesker, i håp om å kunne bevise at den er effektiv. Og dette er mer enn et skudd i mørket: Laboratorietester har allerede vist at metoden fungerer.

Teknikken går ut på å lokke fram «reservoarene» som HIV-viruset har skapt i hvilende immunceller. Disse «reservoarene» skal bringes til overflaten av cellene, slik at kroppens immunforsvar kan hamle opp med viruset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer