Danske forskere kan ha løst HIV-gåten

Prøver ut ny metode på 15 pasienter etter lovende labresultater.

TRANG START PÅ LIVET: Denne fire dager gamle jenta sover i mammas armer med aidsmedisinen Nevirapine ved sin side. Bildet er tatt på et sykehus seks mil utenfor Cape Town i Sør-Afrika i 2002. Nå har danske forskere tro på at de står foran et gjennombrudd i kampen mot HIV. Foto: AFP/ANNA ZIEMINSKI/NTB Scanpix
TRANG START PÅ LIVET: Denne fire dager gamle jenta sover i mammas armer med aidsmedisinen Nevirapine ved sin side. Bildet er tatt på et sykehus seks mil utenfor Cape Town i Sør-Afrika i 2002. Nå har danske forskere tro på at de står foran et gjennombrudd i kampen mot HIV. Foto: AFP/ANNA ZIEMINSKI/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Danske forskere håper nå på resultater som vil vise at det er mulig å finne en kur mot HIV, skriver The Telegraph.
 
Og de første resultatene er ventet innen få måneder. Forskerne er nå i gang med en klinisk studie for å prøve ut en ny strategi som går ut på å reaktivere HIV-viruset fra dets gjemmested i det menneskelige DNA.

På denne måten håper forskerne at viruset vil bli overvunnet av kroppens immunforsvar.

Nyheten om det mulige danske HIV-gjennombruddet er blitt tatt i mot med stor interesse internasjonalt. Håpet er at forskningen vil være et sjumilssteg på veien til en kur mot viruset som forårsaker aids.

Lokker HIV til overflaten Forskerne prøver nå ut sin banebrytende strategi på mennesker, i håp om å kunne bevise at den er effektiv. Og dette er mer enn et skudd i mørket: Laboratorietester har allerede vist at metoden fungerer.

Teknikken går ut på å lokke fram «reservoarene» som HIV-viruset har skapt i hvilende immunceller. Disse «reservoarene» skal bringes til overflaten av cellene, slik at kroppens immunforsvar kan hamle opp med viruset.

Laboratotieforsøkene på menneskeceller med den nye teknikken ble en så stor suksess at det danske forskningsrådet bevilget forskergruppa 12 millioner danske kroner for å gå videre med forsøk på mennesker.

I gang Forsøkene er allerede i gang, og doktor Ole Søgaard ved Århus universitetssykehus opplyser om at resultatene så langt er «lovende».

- Jeg er nesten helt overbevist om at vi vil klare å aktivere HIV fra reservoarene, sier Søgaard.

Forskeren forklarer videre at den største utfordringen vil ligge i å få pasientenes immunforsvar til å kjenne igjen viruset og ødelegge det.

- Dette avhenger av styrken og sensitiviteten i pasientenes individuelle immunforsvar, samt hvor mye av det skjulte HIV-viruset vi klarer å bringe til overflaten, sier Ole Søgaard.

Femten pasienter er for øyeblikket en del av den kliniske studien.

Kan kutte medisiner Doktor Søgaard understreker at en kur ikke er det samme som en forebyggende vaksine, og at bevissthet om risikoadferd som ubeskyttet sex og deling av sprøyter fremdeles vil være svært viktig i kampen mot HIV-viruset.

Med moderne HIV-medisiner kan pasienter i dag leve nesten normale liv, men begrensede bivirkninger. Men dersom man kutter medisinene, vil HIV-reservoirene bli aktive og vil produsere mer av viruset, slik at symptomene kan komme tilbake etter bare et par uker.

Å finne en kur vil spare pasientene for livslang medisinering og samfunnet for store kostnader.

50 millioner smittet Hivsmitte skjer i første rekke ved overføring av blod og sæd, men også gjennom andre kroppsvæsker som vaginalsekret og brystmelk.

Hivinfeksjon anses som pandemisk av Verdens helseorganisasjon (WHO), ifølge Wikipedia.

Mellom 40 og 50 millioner mennesker verden over er smittet, over 60 prosent av dem i Afrika sør for Sahara.

Fra viruset ble påvist i 1981 til 2006 har mer enn 25 millioner mennesker utviklet aids og dødd.

HÅP OM KUR: Danske forskere skal være nær et gjennombrudd i kampen mot HIV. Illustrasjonsfoto: Henning Lillegård
HÅP OM KUR: Danske forskere skal være nær et gjennombrudd i kampen mot HIV. Illustrasjonsfoto: Henning Lillegård Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer