Danske fridde til kjæresten i livbåten

Husket ringen selv om skipet var i ferd med å synke i Sørishavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en livbåt midt ute på Sørishavet, kledd i overlevelsesdrakt og med MV Explorer som synkende bakgrunn valgte en dansk mann å be kjæresten om å gifte seg med ham på fredag.

- Han hadde planlagt å fri til henne samme kveld som skipet sank, forteller en av de andre passasjerene i livbåten, britiske Gillian Plant, til BBC. Selv om skipet var i ferd med å gå ned var dansken foretaksom nok til å få med seg ringen før de gikk i livbåtene.

- Hun sa selvfølgelig ja. Men bryllupsreisen planlegger de å legge til et varmt og solrikt sted! forteller Plant.

- Kapteinen var fantastisk

100 passasjerer og 54 besetningsmedlemmer kom seg i livbåtene og ingen ble alvorlig skadd de da Explorer kjørte på et isfjell og sanktutenfor King George Island fredag.

Plant takker kapteinen for at alt gikk så bra i de dramatiske timene fra skipet traff fjellet og til de ble reddet av hurtigruta MS Nordnorge.

- Han var fantastisk. Han holdt oss informert hele tide. Selv når vi satt i livbåtene holdt han kontakten med oss over radioen og fortalte oss hvor redningsbåten var, og hvor lang tid det ville ta før den kunne plukke oss opp, forteller hun.

Ifølge Kysvakta var været bra til å være på denne tiden av året og gjennomsnitstemperaturen lå på rundt 5 grader.

I LAND:  Her går passasjerene i land på King George Island. Foto: AP Photo/Chile\'s Air Force
I LAND: Her går passasjerene i land på King George Island. Foto: AP Photo/Chile\'s Air Force Vis mer

- Det var ingen som hadde panikk eller ble skadd. Alle har det perfekt, sier Plant, og foreller at noen av passasjerene fikk tiden i livbåtene til å gå ved å se etter hvaler.

Ikke alle opplevde imidlertid turen på samme måte. Den argentinske turguiden Andrea Salas sier til BBC at de seks timene på ishavet opplevdes som en evighet. Flere ble nedkjølt, men ingen alvorlig skadd.

Fraktet til Chile

Etter at passasjerene ble plukket opp av Nordnorge, ble de tatt med til en militærbase på King George Island.

Planen var at alle passasjerene skulle flys til Chile lørdag, men dårlig være gjorde at overfarten ble forsinket.

Evakueringen kom likevel i gang til slutt. Redningsmannskapene regner med at alle skal bli flydd til Chile i løpet av natten, ifølge BBC.

I LIVBÅTENE: Her er de hundre passasjerne ombord på Explorer reddet over i livbåtene og venter på hjelp fra hurtigruta.
SANK: Isen lagde et hull i skroget på MV Explorer på størrelse med en knytteneve. I løpet av 20 timer var hele skipet sunket.