Danske homser lever farlig

Homoseksuelle menn i Danmark vet trolig alt som er å vite om sikker sex, hiv og aids, men fortsetter likevel å ha ubeskyttet og dermed livsfarlig sex, viser en ny stor undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 27 prosent av de spurte i en undersøkelsen blant homofile menn i Danmark, sier at de har hatt ubeskyttet sex i løpet av det siste året. Først og fremst er det menn under 35 år som lar kondompakken ligge uåpnet.

- Vi frykter at tallet på hiv-smittede vil stige dersom vi ikke får de homoseksuelle mennene til å innse at faren for å bli smittet av hiv fortsatt eksisterer, sier lederen for den danske Stopp aids-kampanjen, John Hagel Mikkelsen, til avisen Jyllands-Posten.

1.745 homofile menn er med i undersøkelsen, som er den største i Danmark på ti år. Det nedslående resultatet avdekker en holdningsendring hos danske homser.

Ekspertene tror endringene skyldes at nye medisiner sikrer hiv-positive et lengre liv, samtidig som sykdommen blir mindre synlig. Nå vil Stopp aids-kampanjen endre sin strategi.

- I stedet for bare å opplyse, fokuserer vi på dialog. Det er nødvendig å snakke med risikogruppen ansikt til ansikt. Homoseksuelle menn vet godt at det er farlig med ubeskyttet sex. Vi skal få dem til å forholde seg seriøst til problemet, sier Hagel Mikkelsen til Jyllands-Posten.

(NTB-Ritzau)