Danske i fengsel etter pizzanekt

«Pizza-Aage» nekter å servere tyskere og franskmenn på grunn av Irak-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pizzaeieren Aage Bjerre (46) fra Fanø i Danmark er en glødende tilhenger av USA og krigen mot Irak. Derfor nektet han å servere pizza til tyske og franske turister - fordi deres respektive regjeringer var motstandere av Irak-krigen.


Bjerre ble anmeldt for diskriminering, og en dansk domstol dømte ham til å betale 5000 kroner i bot. Det nektet han, og dag ble han låst inn i fengsel for å sone åtte dager.

- Jeg gjør det for å vise min respekt for USA. Det viser hvor alvorlig jeg mener dette, sier «Pizza-Aage», som han kalles i danske medier, i et telefonintervju med nyhetsbyrået AP.

- Men man må huske at åtte dager er en liten pris å betale i forhold til amerikanske soldater som drar til Irak og risikerer både liv og lemmer, la han til.

Solgte restauranten

Det var like før invasjonen i 2003 at «Pizza-Aage» hang opp to store plakater som gjorde det klart at ingen franskmenn eller tyskere var velkomne inn på pizzasjappa hans.

Aksjonen fikk bred omtale i Danmark, som var svært delt i synet på regjeringens støtte til krigen. Bjerre fikk ifølge AP hundrevis av fanbrev fra USA, mens det var mindre støtte å få på hjemmebane.

Etter gjentatte hærverksaksjoner og en stupende omsetning solgte Bjerre pizzarestauranten sin.

«PIZZA-AAGE»: Aage Bjerre fotografert i 2003 mens han tømmer ut fransk vin utenfor pizzasjappa si på Fanø. Foto: SCANPIX
«PIZZA-AAGE»: Aage Bjerre fotografert i 2003 mens han tømmer ut fransk vin utenfor pizzasjappa si på Fanø. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg har ikke råd til å kjøpe en ny pizzeria etter alle pengene jeg har tapt på denne saken. Andre pizzaeiere vil heller ikke ansette meg fordi de vet at jeg står ved prinsippet om å ikke servere tyske og franske turister.


Derfor velger han altså åtte dager bak lås og slå. For å pynte opp cella har han med seg et amerikansk flagg og et bilde av president Bush og kona Laura.

- Jeg tror det vil lyse opp rommet, sier «Pizza-Aage» til AP.