ORIENTERER I ETTERMIDDAG:   Konsernsjef Rickard Gustafson (t.v.) og styreleder Fritz Schur i SAS skal orinetere om avtalen med de ansatte seinere i dag. Foto: FREDRIK SANDBERG / NTB Scanpix.
ORIENTERER I ETTERMIDDAG: Konsernsjef Rickard Gustafson (t.v.) og styreleder Fritz Schur i SAS skal orinetere om avtalen med de ansatte seinere i dag. Foto: FREDRIK SANDBERG / NTB Scanpix.Vis mer

Danske kabinansatte sa ja 15 timer på overtid

SAS-konkurs avverget. - En langsiktig plan, sier konsernsjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15 timer på overtid signerte de danske kabinsatte spareplanen med SAS.

Dermed er alle åtte fagforeningsbrikkene på plass for det 66 år gamle skandinaviske flyselskapet. 

- Dette er en langsiktig plan som skal sikre SAS's framtid, sa konsernsjef Rickard Gustafson da han møtte pressen ved 15.30-tiden.

Etter et dramatisk døgn kan SAS-ledelsen gå direkte løs på neste etappe:  møtet med bankene.

 KABINLEDER:   Helge Thuesen leder i de danske kabinansattes  fagforening CAU, som ble enig med SAS i ettermiddag som den siste av åtte fagforeningene som måtte godta en spareavtale. Foto: Stig-Åke Jönsson / NTB Scanpix.
KABINLEDER: Helge Thuesen leder i de danske kabinansattes fagforening CAU, som ble enig med SAS i ettermiddag som den siste av åtte fagforeningene som måtte godta en spareavtale. Foto: Stig-Åke Jönsson / NTB Scanpix. Vis mer

Men det store hinderet mot konkurstrusselen er passert.  Som i flere tidligere krisesituasjoner var det de om lag 1 500 danske kabinansattes fagforening Cabin Attendants Union som satt igjen med avgjørende kort.

Også denne gangen var det foreningen under ledelse av Helge Thuesen som holdt SAS på pinebenken.

Mer jobb - mindre lønn De norske kabinansatte godtok tidligere i dag lønnskutt kombinert med økt arbeidsuke fra 44 til 47,5 uke.

Danskene godtok ikke denne kombinasjonen i første omgang.

På en pressekonferanse på Kastrup seinere i ettermiddag blir alle punktene i avtalen kjent.

Bankmøte Etter planen skal styret i SAS møtes seinere i dag, sammen med finansieringsgruppen som består av bankene Nordea og Swedbank, den svenske og norske stat, samt Wallenberg-stiftelsen KAW, skriver NTB.

Der blir det avgjort om avtalene mellom SAS og fagforeningene er gode nok til videre finansiering.