Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danske muslimer påtar seg skylda

I alle fall en tredjedel...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gruppen «Den europeiske komiteen til forsvar av profetens ære», som representerer 27 danske organisasjoner, reiste tidlig i desember ned til Kairo med en rapport som blant annet inneholdt de nå kontroversielle karikaturene av profeten Muhammed. De følte at tegningene krenket profeten, og søkte støtte blant ledende muslimer.

Nå sier talsmann for gruppen , imam Ahmad Akkari, at de er villige til å påta seg en del av skylda for stormen som fulgte.

- La oss si at vi bærer en tredjedel av ansvaret. Kunne ikke de to andre partene påta seg resten? spør Akkari  nyhetsbyrået AP - og refererer til Jyllandsposten og den danske regjeringen.

Imamen understreker imidlertid at han ikke angrer på at de dro ned til Midtøsten.

- Da vi dro til Egypt og Libanon, hadde vi ikke på agendaen å utløse verdensomspennende demonstrasjoner. Vi ønsket at disse landene og deres representanter skulle tale vår sak i Danmark, sier talsmann for gruppen og Århus-imam Ahmad Akkari til nyhetsbyrået AP.

Vil ikke påta seg ansvaret

Flertallet av det danske folk mener gruppen til Akkari provoserte fram de anti-danske protestene, ifølge en meningsmåling som ble publisert søndag. Og danske styresmakter mener at gruppen har fremstilt Danmark på en uriktig måte under møtene med religiøse og politiske ledere i Egypt, Libanon og Syria. Gruppen skal blant annet ha vist dem et bilde av en skjeggete mann med griseører og -snute, et bilde som ikke hadde noe med Muhammed-hetsen å gjøre.

Enn så lenge har altså danske styresmakter ikke tenkt å påta seg ansvaret slik Akkari mener de bør. Regjeringen mener at den ikke kan holdes ansvarlig for hvilke karikaturer eller vitsetegninger som kommer på trykk i en uavhengig avis.

- Vi ser ingen løsning rundt hjørnet. Dette er den største utenrikspolitiske krisen Danmark har stått overfor siden andre verdenskrig, erklærte statsminister Anders Fogh Rasmussen i går.

INGEN ANGRENDE SYNDER: Men Akkawi og gruppen hans er villig til å ta på seg en tredjedel av skylden for de voldelige opptøyene. Foto: Scanpix
INGEN ANGRENDE SYNDER: Men Akkawi og gruppen hans er villig til å ta på seg en tredjedel av skylden for de voldelige opptøyene. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!