Danske myndigheter om hovedstaden Norge mener er trygg for flyktninger: «Det er krigslignende tilstander»

Ekspert advarer mot å tvangsreturnere flyktninger til Somalia. 

BOMBEANGREP: Sikkerhetspersonell undersøker åstedet etter et selvmorsangrep ved nasjonalteateret i Mogadishu i Somalia 15.desember i år. Foto:   Abdirizak Mohamud Tuuryare / Anadolu Agency / NTB Scanpix. 
BOMBEANGREP: Sikkerhetspersonell undersøker åstedet etter et selvmorsangrep ved nasjonalteateret i Mogadishu i Somalia 15.desember i år. Foto:   Abdirizak Mohamud Tuuryare / Anadolu Agency / NTB Scanpix.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Norge og Danmark har mye til felles i asylpolitikken. For eksempel har begge landene grensekontroll og en innvandringspolitikk som betegnes som streng i Europa-sammenheng.

Norske myndigheter ser også til danske myndigheter når de vurderer sikkerhetssituasjonen i Somalia.

Begge de to landene har nylig åpnet for å kalle tilbake flyktningstatusen til somaliere og sende dem tilbake til hjemlandet.

Bakgrunnen er at Somalias hovedstad Mogadishu vurderes som trygg nok til at flyktningene kan returnere - enten til et liv i den raskt voksende byen eller til såkalt «internflukt».

Nå har det danske Utenriksministeriet (I Norge: Utenriksdepartementet) imidlertid endret sin sikkerhetsvurdering - til det verre.

- Krigslignende tilstander

I sitt oppdaterte reiseråd fra slutten av november, skriver de følgende om Mogadishu, byen norske UDI mener er trygg:

«Det er en meget stor risiko for terrorangrep i Somalia (...) Det er krigslignende tilstander i og omkring hovedstaden Mogadishu, i visse deler av det sydlige og sentrale Somalia samt i visse deler av Puntland (...) Det er stor risiko for granat- og selvmordsangrep, som dessverre ofte rammer sivile.», skriver de i reiserådet, som omtales av Politiken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer