BOLIGBOBLE? Flere økonomer som er intervjuet i avisen Information, tror det har utviklet seg boligbobler både i Norge og Sverige. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
BOLIGBOBLE? Flere økonomer som er intervjuet i avisen Information, tror det har utviklet seg boligbobler både i Norge og Sverige. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADETVis mer

Danske økonomer frykter norsk boligboble

Boligprisfall i Norge og Sverige kan ramme økonomien i Danmark, frykter danske økonomer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere økonomer som er intervjuet i avisen Information, tror det har utviklet seg boligbobler både i Norge og Sverige.

- Det er utvilsomt svært kraftige boligprisstigninger, som har skapt en meget sårbar situasjon, sier professor Torben M. Andersen ved Aarhus Universitet.

Han får støtte fra Peter Birch Sørensen, professor i økonomi ved Københavns Universitet, som tror danske eksportbedrifter kan bli hardt rammet hvis den nordiske boligboblen brister.

- Jeg vil ikke male fanden på veggen, men det er noen klare risikomomenter, sier han.

Faller i Danmark I Danmark har boligprisene falt kraftig helt siden finanskrisen. Andersen og Sørensen frykter at den danske økonomien vil bli utsatt for et nytt slag hvis det samme skjer i Norge og Sverige.

Grunnen til at en eventuell nedtur lett kan smitte, er den omfattende handelen mellom de skandinaviske landene.

I Norge har boligprisene med noen få unntak steget sammenhengende siden begynnelsen av 1990-tallet. Økningen de siste seks årene har vært på 29 prosent, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening. De siste månedene har imidlertid prisnivået begynt å falle.

- Tegn på overoppheting Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer et moderat boligprisfall på et par prosent i Norge neste år. Nordea tror på sin side at prisfallet de neste årene kan bli på opptil 20 prosent.

- Det har vært mange tegn på klassisk overoppheting av boligmarkedet i Norge, sier sjeføkonom Helge J. Pedersen i Nordea.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har anslått at boligprisene i Norge er hele 40 prosent for høye. Og en av årets nobelprisvinnere i økonomi, Robert Shiller, advarte for to år siden om at det norske boligmarkedet trolig var en boble.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sa imidlertid nylig i et intervju med Dagens Næringsliv at det ikke er noe som tyder på at de norske boligprisene vil kollapse. (NTB)