Danske piratofre tatt i land i Somalia

Øyenvitner har sett den danske familien tas i land av pirater i havnebyen Hafun.

BORDET AV PIRATER: Den danske seilbåten Ing ble kapret av somaliske sjørøvere i Adenbukta 24. februar. Om bord var en dansk familie på fem og to voksne gjester, Anne-Louise og Viktor. Foto: DR
BORDET AV PIRATER: Den danske seilbåten Ing ble kapret av somaliske sjørøvere i Adenbukta 24. februar. Om bord var en dansk familie på fem og to voksne gjester, Anne-Louise og Viktor. Foto: DRVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Seilbåten som er blitt kapret av somaliske pirater har ankret opp i havnebyen Hafun på nordspissen av Somalia, melder AP.

Abdiaziz Mohamud Yusuf, som er talsmann for en lokal gruppe som kaller seg Puntland Peacemakers, sier til nyhetsbyrået at øyenvitner sett det danske paret, deres tre barn og to gjester bli tatt tidligere i dag.

Båten ligger for anker i Hafun, ifølge kommisjonær Yusuf Abdullahi Sanyare.


Truer med å drepe Familien Quist Johansen la ut fra Danmark i august 2009 og har siden vært i havn i Portugal, på Kanariøyene, i Sør-Amerika, Karibia, Fiji og Thailand. Etter planen skulle de returnere til Danmark til sommeren.

For rundt to uker siden seilte de fra Maldivene i retning Afrika. Her skulle den 17-år gamle sønnen Rune mønstre av og fly hjem. Med seg på turen hadde de også to voksne gjester, Viktor og Anne Louise.

Seilbåten med danskene om bord ble kapret i Adenbukta 24. februar. Den somaliske piraten Abdullahi Mohamed har gjort det klart at familien vil bli drept om noen forsøker å løslate dem. Han viser til fire amerikanske gisler som forrige uke ble drept, for å understreke alvoret. Det er ventet at piratene vil kreve store summer i løsepenger for ofrene.

Positivt At familien er fraktet i land er godt nytt mener Lars Bangert Struwe, forsker på Københavns Universitet. 

- Det er positivt fordi det betyr at piratene følger normale prosedyrer. Vi har sett at små, kaprede fritidsbåter blir seilt inn til kysten og at de kaprede blir ført på land av pirater. Nå starter trolig forhandlingene, om de ikke allerede er startet, sier Struwe til bt.dk.

Advarer
Ordfører og medlem av det danske Folketinget, Tommy Dinesen, gikk tidligere i dag ut og advarte kraftig mot flere innsamingsaksjoner som er satt i gang for å hjelpe familien.

- Gjennom 16 år i Folketinget har jeg fulgt mange piratsaker. Det vil være et enormt og uoverskuelig arbeid å samle inn så mye penger og få dem betalt til piratene. Dessuten kan en innsamling få piratene til å sette opp prisen, sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau. 
Ifølge Dinesen er det sannsynlig at de somaliske piratene har kontakter i Danmark. 

- Vi kan gå ut fra at somaliere i Kalundborg tar kontakt med andre somaliere. Det vil foregå en del telefonsamtaler som innebærer at piratene setter opp prisen for å løslate gislene, mener han.