Danske politifolk kan bli tiltalt

Danske politifolk tok turen over sundet og spanet under demonstrasjonene i Göteborg. Nå risikerer de tiltale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire politimennene var med i en spesialenhet i dansk politi som hadde til oppgave å filme demonstranter ved uroligheter.

Svensk påtalemyndighet undersøker nå om de reiste til Sverige på eget initiativ, eller om de var blant de danske politifolkene som fulgte etter danske demonstranter over Øresund. - Om dette stemmer, har de handlet grovt uaktsomt. Jeg finner det rimelig at saken etterforskes, sier Sven-Erik Alhem i den svenske påtalemyndigheten. Under finansministermøtet var tre eller fire danske politifolk invitert til Malmö som observatører for å hjelpe til å bremse eventuelle uroligheter. Politifolkene som eskorterte demonstranter over Øresund, skal ha returnert straks.

Etter at politifolkenes utflukt er blitt kjent for ledelsen i Københavns politi, er de blitt forflyttet til alminnelig politiarbeid. Ifølge politikilder vil det ikke skje noe med dem fra dansk side.

Men de fire skal være erfarne politifolk som ifølge visepolitidirektør Mogens Møller Kjærgaard burde visst bedre enn å spane i andre land.

- Men jeg er ikke i tvil om at de dro til Sverige i beste mening som utslag av stor iver i sitt arbeid, sier han.

(NTB)