DELER BILDER AV DØDE BARN: Flere bilder av flyktningbarn som har druknet deles nå på sosiale medier. Ifølge danske Redd Barna og Dansk flyktninghjelp er ikke det riktig måte å sette fokus på alvoret i flyktningsituasjonen på. Dette er et bilde fra Hellas, og barnet er ikke dødt. Foto: NTB Scanpix
DELER BILDER AV DØDE BARN: Flere bilder av flyktningbarn som har druknet deles nå på sosiale medier. Ifølge danske Redd Barna og Dansk flyktninghjelp er ikke det riktig måte å sette fokus på alvoret i flyktningsituasjonen på. Dette er et bilde fra Hellas, og barnet er ikke dødt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Danske Redd Barna: Ikke del bilder av døde flyktningbarn

- Hvordan ønsker foreldrene å se barna sine?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Etter at bilder av døde flyktningbarn har begynt å spre seg på sosiale medier, har danske Redd Barna nå gått ut og oppfordret til at man ikke deler bildene videre.

- Det er veldig bra at folk vet om og bryr seg om krigen i Syria, som nå har pågått i fem år, men vi mener at det ikke er riktig å vise krenkende bilder av døde barn, sier kommunikasjonssjef i Redd Barna Danmark, Claes Amundsen, til tv2.dk.

- Får ikke folk til å gjøre noe Mange deler bildene for å sette fokus på alvoret i flyktningsituasjonen i Europa. Amundsen mener derimot at det ikke er riktig måte å gjøre på. Han påpeker det etiske problemet med bildene, og han mener at bilder av døde barn ikke får folk til å handle.

Fakta om flyktninger, asylsøkere og migranter

 Flyktning: Ifølge Flyktningkonvensjonen fra 1951 er en flyktning «en person som på grunn av en velbegrunnet frykt for å bli forfulgt på grunn av rase, religion, nasjonalitet, medlemskap i en sosial gruppe eller politisk syn, befinner seg utenfor hjemlandet og som ikke er i stand til eller ikke ønsker å søke beskyttelse i dette landet.» 

• Kvoteflyktning/overføringsflyktning: En person som er registrert som flyktning hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), men som ikke kan tilbys en varig løsning i det landet de befinner seg og må gjenbosettes i et tredje land. 

• Asylsøker: Person som på egen hånd ankommer et land og søker asyl. Retten til å søke asyl er nedfelt i menneskerettighetserklæringen. 

• Internt fordrevet: Et menneske som er blitt tvunget på flukt fra sitt hjem på grunn av væpnet konflikt, vold, brudd på menneskerettighetene eller naturkatastrofer, men som ikke har krysset en internasjonalt anerkjent grense. 

• Noen land har ordninger som humanitært visum for å kunne gi beskyttelse til flyktninger eller folk i en sårbar situasjon. Til forskjell fra asyl må man ikke være i landet man ber om beskyttelse i, for å søke. 

(NTB).

- Hvordan ønsker foreldrene å se barna sine? Det er forferdelige bilder, og barna er i en svært sårbar situasjon. Vi i Redd Barna viser bilder med håp, sier han, og legger til:

- Disse barna er døde. Vi kan ikke gjøre mer for dem. Når folk ser bildene på Facebook så vemmes de, og de blir kanskje rasende, og så deler de dem. Men det får ikke folk til å gjøre noe.

2300 har omkommet Redd Barna bruker aldri bilder av døde barn i sine kampanjer, påpeker Amundsen.

Fakta om flyktningkrisen i Europa

• Nær 340 000 flyktninger og migranter ankom EU de første sju månedene i år.

• Mer enn 260 000 flyktninger og migranter har krysset Middelhavet så langt i år ifølge UNHCR. Over 2.300 migranter er bekreftet omkommet i forsøket, de fleste på vei fra Nord-Afrika til Italia og Hellas.

• Det har vært en kraftig økning av antall migranter, de fleste av dem fra krigsherjede land som Syria, som kommer landruten gjennom Tyrkia og derfra den relativt korte sjøveien til Kos, Lesvos og andre greske øyer.

• De fleste som ankommer Hellas og Italia, tar veien videre nordover for å søke asyl.

• Rundt 102 000 migranter og flyktninger ankom EU via Makedonia, Serbia, Bosnia og Hercegovina, Albania, Montenegro eller Kosovo mellom januar og juli i år. Over halvparten av migrantene som kom til EU fra Balkan i første kvartal, var statsborgere fra Balkan.

• Tyskland alene venter å motta rekordmange 800 000 asylsøkere i løpet av året.

(Kilder: NTB, AFP, Reuters).

Ifølge tv2.dk oppfordrer også Dansk Flyktninghjelp til at man ikke deler bilder av døde barn.

Ifølge tall fra FN-organisasjonen UNHCR har mer enn 260 000 flyktninger og migranter krysset Middelhavet i år. Over 2300 migranter har omkommet i forsøket, blant dem en rekke barn. 

Torsdag denne uka ble 71 flyktninger funnet døde i en lastebil i Østerrike.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer