TEKNOLOGI-GRÜNDERE: Danske Banks Norgessjef Trond F. Mellingsæter går inn i samarbeid med nHack. Her med (f.v.) Andrea Holvik Thorson(Wiral Technologies), Emilie Aabakken(Wiral Technologies) og Elina Willert(Playpuls)
TEKNOLOGI-GRÜNDERE: Danske Banks Norgessjef Trond F. Mellingsæter går inn i samarbeid med nHack. Her med (f.v.) Andrea Holvik Thorson(Wiral Technologies), Emilie Aabakken(Wiral Technologies) og Elina Willert(Playpuls)Vis mer

Danske sender norske gründere til Kina

Danske Bank går inn i akseleratorprogrammet nHack, som allerede neste uke sender seks norske gründerbedrifter til Kina for virkelig å få fart på ideene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Danske Bank innleder et omfattende samarbeid med akselerator-programmet nHack, som Asia-kjenner og seriegründer Chris Rynning står bak.

Allerede neste uke reiser seks utvalgte norske gründerbedrifter til Shanghai i Kina for et 90 dagers program der gründerne skal finne kunder, produksjonspartnere, komponenter – eller partnere og investorer som vil være med selskapet videre.

- Ambisjonen til nHack er å være en bro fra Norge og Norden til Asia. Vi starter med seks teknologi-tunge norske selskaper, hvor de fleste springer ut fra universitet- og forskningsmiljøer, forteller Rynning.

Får å virkeliggjøre akseleratorprogrammet har det vært avgjørende å finne partnere som er villig til å være med på satsingen. Danske Bank, som allerede står bak den nordiske gründerportalen The Hub, var ikke vanskelig å overtale.

- Som stor nordisk bank med solid tilstedeværelse i Asia, er dette noe som passer oss perfekt. Vi ønsker å hjelpe disse selskapene med å få testet forretningsideen sin i utlandet og komme raskere til markedet, sier Norgessjef i Danske Bank, Trond F. Mellingsæter.

Danske bidrar med et betydelig beløp, uten å ville si nøyaktig hvor mye. Mellingsæter mener det er en rekke gode grunner for å kaste seg inn i akseleratorvirksomheten.

- Ved siden av at vi ønsker å hjelpe norske gründere å lykkes ute i verden, ønsker vi som bank å lære av entreprenørskapet og gründerånden disse bedriftene preges av. Det trenger vi i en konservativ banknæring som står overfor store endringer, sier han.

Asia-ekspert

Chris Rynning som er mannen bak nHack, har over 20 års erfaring fra Asia – først Japan og så Kina.

- Felles for alle de seks selskapene er at de ser etter et internasjonalt marked og vekst. I Kina får du testet ideene dine raskere enn noe annet sted.

- Hvorfor det?

- Kineserne adopterer nye trender raskt, det er god tilgang på kapital og rimelig å produsere der. Hvis gründerne slår igjennom i Kina er markedet enormt, sier Rynning.

Et stort kontor står klart for gründerbedriftene i Shanghai når de ankommer for tre intense måneder enste uke.

- Noen av dem vil gjerne treffe Alibaba, andre produsenter for hardware eller software. Også nye kapitalkilder står høyt på dagsorden, selv om alle bedriftene allerede har startet denne jobben i Norge.

Fond med ambisjoner

Danske Bank investerer også i nystartede nHack Acceleration Fund I. Fondet har som mål å investere i norske oppstartsbedrifter med internasjonale ambisjoner, og ved siden av Chris Rynning ledes fondet av Zhao Chen Liu, som har bred erfaring fra blant annet Chinaequity Group, et av Kinas største PE-fond.

- Med Danske Bank på laget styrker vi utvilsomt den finansielle og forretningsmessige kompetansen i prosjektet, sier Rynning.

Det er selvfølgelig ikke bare idealisme som motiverer Mellingsæter i Danske Bank.

- Blant dagens gründere finnes morgendagens tungvektere, så her tenker vi langsiktig. I tillegg er det viktig å bygge bro til Kina, siden det også er mange spennende kinesiske selskaper som er interessert i Norge og Norden, sier Danske Banks landsjef i Norge.

Akseleratoren i Shanghai er bare en start.

- Ved siden av Shanghai planlegger vi å åpne opp akseleratorer i Beijing og Shenzhen i februar 2018, hvor sistnevnte er kjent som et «Silicon Valley» for hardware-produsenter. I Shanghai står software i fokus.

- Vi regner med 5-10 bedrifter pr. akselerator, både fra Norge og Norden, og tror det blir interesse og trykk fra gründerne, sier Rynning til Finansavisen.

Andre økonominyheter:

Har tjent 70 mill. på Moods of Norway
Satser 1,5 mrd. på «eplehager»: - Det skal ikke spares på noe