Danske soldater drept av briter

Forvekslet med Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): To danske soldater som ble drept i Afghanistan 26. september i år, døde fordi de ble truffet av britiske raketter. Det er konklusjonen i en rapport det danske forsvarsdepartementet offentliggjorde i går.

I rapporten slås det fast at de to dødsfallene skjedde på grunn av en tragisk feil.

Den offisielle versjonen var først at de to mistet livet i en trefning med Taliban, men dansk TV 2 siterte allerede i november anonyme militærkilder på at de to var drept av britiske styrker. 

Britene skal ha avfyrt mellom seks og åtte varmesøkende raketter mot en dansk leir, under et angrep som varte i en time uten at de oppdaget at de skjøt på allierte styrker.

Den første raketten gikk gjennom muren og tok livet av Thorbjørn Reese (22). En time seinere døde Mikkel Keil Sørensen (24).

Klarsignal til å skyte

Kampene utspant seg i mørket, og de vestlige styrkene var svært nær folk fra talibangeriljaen. De danske styrkene hadde gitt britene klarsignal til å skyte. Likevel kan ikke danskene klandres for det som skjedde, heter det i rapporten. Tillatelsen til å skyte kan imidlertid ha bidratt til at det gikk så lenge før britene oppdaget at de skjøt mot feil mål, melder NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer