Danske soldater drept av briter

Forvekslet med Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To danske soldater som ble drept i Afghanistan 26. september i år, døde fordi de ble truffet av britiske raketter. Det er konklusjonen i en rapport det danske forsvarsdepartementet offentliggjorde i går.

I rapporten slås det fast at de to dødsfallene skjedde på grunn av en tragisk feil.

Den offisielle versjonen var først at de to mistet livet i en trefning med Taliban, men dansk TV 2 siterte allerede i november anonyme militærkilder på at de to var drept av britiske styrker. 

Britene skal ha avfyrt mellom seks og åtte varmesøkende raketter mot en dansk leir, under et angrep som varte i en time uten at de oppdaget at de skjøt på allierte styrker.

Den første raketten gikk gjennom muren og tok livet av Thorbjørn Reese (22). En time seinere døde Mikkel Keil Sørensen (24).

Klarsignal til å skyte

Kampene utspant seg i mørket, og de vestlige styrkene var svært nær folk fra talibangeriljaen. De danske styrkene hadde gitt britene klarsignal til å skyte. Likevel kan ikke danskene klandres for det som skjedde, heter det i rapporten. Tillatelsen til å skyte kan imidlertid ha bidratt til at det gikk så lenge før britene oppdaget at de skjøt mot feil mål, melder NTB.

Les hele rapporten her:

-TRAGISK FEIL: Kistene til de to danske ISAF-soldater som ble drept 26. septermber i år ankom Karup militærflyplass 4. oktober. De to ble drept av britiske allierte, konkluderer en dansk rapport. Foto: REUTERS/Claus Fisker
-TRAGISK FEIL: Kistene til de to danske ISAF-soldater som ble drept 26. septermber i år ankom Karup militærflyplass 4. oktober. De to ble drept av britiske allierte, konkluderer en dansk rapport. Foto: REUTERS/Claus Fisker Vis mer

Venter på britisk rapport

Britene har ennå ikke fullført sin egen rapport om hendelsen. Det er de som avgjør om det vil bli reist tiltale for de som var ansvarlig for det fatale angrepet.

- Siden det bare er britene som har anledning til å snakke med de britiske soldatene, må vi i dag være tilbakeholdne med å si hvordan dette kunne skje, sier ansvarlig for granskingen, Peter Otken, til Dansk TV2.

Storbritannias København-ambassadør David Frost vil avvente resultatene av den britiske granskningen, før han kommenterer saken. Men han sier til Ritzau at det viktigste er at de berørte partene drar lærdom av det som skjedde.

Danmark har ca. 665 Isaf-soldater i Afghanistan, de fleste er stasjonert i Helmand sør i landet, der de samarbeider med de britiske styrkene.

Til sammen sju danske soldater har mistet livet i Afghanistan, fire av dem i kamp og tre fra en ingeniørtropp som prøvde å desarmere en gammel sovjetisk bombe.

Danske soldater drept av briter