Danske soldater får kjøpe horer

Danmark overser NATO-forbudet mot sexkjøp i fritida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret kan ikke forby danske NATO-soldater å kjøpe sex i fritiden av kvinner som er tvunget inn i sexindustrien, mener det danske forsvarsdepartementet. Holdningen i det danske forsvaret bryter med NATOs nulltoleranse overfor menneskehandel.

- NATO-soldater som kjøper seksuelle tjenester av kvinner som kan være ofre for trafficking skal straffes, kunngjorde NATO torsdag.

Forsvarsalliansen har null toleranse når det gjelder menneskehandel og soldater som kjøper sex av kvinner som kan være solgt og tvunget inn i prostitusjon. Straffen for å kjøpe sex skal svi, heter det fra NATO.

- Det danske soldater gjør utenfor operasjonsområdet i sin fritid, kan ikke forsvaret gjøre noe med. Hvis en soldat for eksempel er på ferie i Hellas kan han ikke straffes for å gå til en prostituert, sier major Michael Rose i det danske forsvarsdepartementet.

Men dersom en dansk soldat benytter seg av en prostituert som er tvunget inn i sexindustrien mens han er i tjeneste, eller befinner seg i operasjonsområdet, er det straffbart.

Det er uklart hvordan NATO finner ut hvilke prostituerte som er kjøpt og solgt og hvem av dem som velger det selv. NATO antar at rundt 90 prosent av kvinnene som selger seksuelle tjenester i Bosnia, der det er mange NATO-soldater, er ofre for menneskehandel.

- Vi gjør en del ut av å fortelle soldatene at noen steder bor det jenter under forferdelige forhold. Vi skal se på om undervisningen vi gir våre soldater om menneskehandel er god nok, sier major Rose.

(NTB)

<B>JOBBER I BOSNIA: Jentene blir avhørt av FN-personell for å avdekke sextrafficking.