Danske soldater med torturbilder

Danske folkevalgte er i all hemmelighet orientert Abu Ghraib-liknende bilder av krigsfanger som blir torturert.

ABU GHRAIB-SKANDALEN: Bildene av fangevokter Lynndie Englands posering i Abu Ghraib gikk verden rundt. Nå hevdes det danske soldater sitter på liknende bilder. Foto: AP Photo
ABU GHRAIB-SKANDALEN: Bildene av fangevokter Lynndie Englands posering i Abu Ghraib gikk verden rundt. Nå hevdes det danske soldater sitter på liknende bilder. Foto: AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Danske folkevalgte er i all hemmelighet orientert om at en dansk soldat som har tjenestegjort i Afghanistan er i besittelse av Abu Ghraib-lignende bilder av krigsfanger som blir torturert.

Bildene skal være tatt i 2002, samme år som Danmark sendte soldater til Afghanistan, skriver Politiken.

Hemmeligstemplet Utenrikskomiteen i Folketinget er orientert om bildene, som av forsvarsminister Gitte Lillelund-Bech blir beskrevet som «Abu Ghraib-lignende», viser et hemmeligstemplet dokument avisen har fått tilgang til.

Bildene av amerikanske soldater som mishandlet krigsfanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak, sjokkerte i sin tid en hel verden.

Krever erstatning Det danske forsvaret gransker nå bildene fra Afghanistan, som skal ha dukket opp i forbindelse med at en tidligere afghansk fange har gått til sak mot danske myndigheter.

Mannen ble overlatt til amerikanerne av danske soldater, og han krever nå erstatning fra det danske forsvarsdepartementet.

Den tidligere fangen hevder å ha blitt mishandlet i den amerikanske fangeleiren Camp Kandahar, og at danskene på dette tidspunktet må ha visst om hva som foregikk der.

«Livsforsikring» Den danske soldaten som er i besittelse av torturbildene ønsker å være anonym av frykt for sin egen sikkerhet.

Ifølge Politiken befinner de kontroversielle bildene seg på en CD-plate, som han omtaler som sin «livsforsikring».

I 2002 ble soldaten sendt til Kandahar-provinsen sør i Afghanistan for å bekjempe Taliban og al-Qaida.

Siden har det flere ganger kommet fram at fanger som ble overlatt til amerikanerne, i ettertid har fortalt om mishandling og tortur.

Mange spørsmål Utenrikskomiteen i Folketinget hadde mange spørsmål da forsvarsminister Gitte Lillelund-Bech nylig orienterte dem om saken.

De folkevalgte ville blant annet vite om det var danske soldater med på bildene, hvor de var tatt og hvem som hadde tatt dem. De ville også vite hvor lenge den danske forsvarsledelsen hadde hatt kjennskap til bildene, skriver Politiken.

Generalsekretær Anders Ladekarl i Dansk Røde Kors krever at regjeringen legger alle kortene på bordet.

- Vi tror at både regjeringen og forsvaret ønsker å leve opp til folkeretten på alle områder. Derfor er det også nødvendig å være helt åpen om fortiden, dersom man vil bevare sin troverdighet, sier han til Politiken.
(NTB)