Danskebåtbrann skyldes feil på elbil

Passasjerene roser mannskapets innsats.

PÅ DEKK: Passasjerene på Pearl of Scandinavia var rolige da ferja la til kai onsdag ettermiddag og roste mannskapet. Ingen kom til skade da det brøt ut brann på bildekket. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
PÅ DEKK: Passasjerene på Pearl of Scandinavia var rolige da ferja la til kai onsdag ettermiddag og roste mannskapet. Ingen kom til skade da det brøt ut brann på bildekket. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Passasjerene roser mannskapets innsats da det brøt ut brann på Pearl of Scandinavia. Ifølge dansk politi skyldes brannen en teknisk feil på en elbil.

Elbilen var ombygd til en dieselbil. Kjøretøyet sto på lading, men politietterforsker Mette Lindskov ved politiet i København sier til nyhetsbyrået TT at politiet foreløpig ikke vet om brannen i bilen startet på grunn av det eller noe annet. Etterforskningen gjenopptas torsdag.

Et stort politioppbud ventet på København-ferja da den la til kai ved 12-tiden onsdag. Det luktet svidd da kjøreporten åpnet seg, og det var sot på flere av bilene. Passasjerene så ut til å være ved godt mot, og flere av dem sto på dekk og vinket da ferja la til.

Dansk politi sier de ikke har grunn til å tro at brannen var påsatt, men de tekniske undersøkelsene ble satt i gang med en gang ferja anløp den danske hovedstaden.

Da elbilen på bildekket tok fyr utløste det brannalarmen og det automatiske sprinkleranlegget om bord.

- Alle alarmsystemer ble satt i gang, og brannslukning begynte. Brannen ble deretter slukket, sier informasjonssjef Gert Jakobsen i selskapet DFDS til NTB.

- Vi har også mulighet til å sette inn ekstra slukkemidler, men det var ikke nødvendig. Det var heller ikke behov for noen etterslukking, sier Jakobsen.

Undersøkelser Den danske Søfartsstyrelsen startet onsdag ettermiddag umiddelbart sine undersøkelser av brannstedet.

- Sannsynligvis vet vi mer allerede i ettermiddag eller i morgen, men rapporten fra oppklaringsenheten tar litt mer tid, sier tilsynssjef Lars Nielsen i Søfartsstyrelsen til NTB.

De av passasjerene som ønsket det, fikk tilbud om krisehjelp, men DFDS understreker at alle er i god behold. Passasjerene som skulle hjem onsdag, har fått tilbud om fly eller hotellovernatting og retur med Crown of Scandinavia torsdag.

Alarm Brannalarmen på ferjas kommandobru gikk klokken 5.55 onsdag morgen. Alarmen ble en brutal vekking for passasjerene på vei fra Oslo til København.

MIDT I DRAMAET: Ekteparet Lisbeth og Finn Leo Hansen hadde vært på sølvbryllupsreise til Oslo og  var passasjer ombord på passasjerfergen Pearl of Scandinavia. Skipet var på veg fra Oslo til København da det brøt  ut brann på bildekk og alle passasjerene ble evakuert til øverste dekk. Ingen personer kom til skade i brannen. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
MIDT I DRAMAET: Ekteparet Lisbeth og Finn Leo Hansen hadde vært på sølvbryllupsreise til Oslo og var passasjer ombord på passasjerfergen Pearl of Scandinavia. Skipet var på veg fra Oslo til København da det brøt ut brann på bildekk og alle passasjerene ble evakuert til øverste dekk. Ingen personer kom til skade i brannen. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

- Det var vel rundt klokken 6 om morgenen at den hylte ut i kahytten. Vi kunne også kjenne litt røyklukt, selv om vår lugar lå på øverste dekk, forteller Finn Leo Hansen til NTB.

Hansen og kona Lisbeth fikk ikke helt den avslutningen de ønsket på sølvbryllupsreisen.

Berømmer Da alarmen gikk, fulgte de instruksen på det interne lydanlegget og gikk til restauranten et par dekk lenger ned. Han berømmer rederiet for hvordan de tok vare på passasjerene og ga ut informasjon.

- Om det var noe som helst å utsette, var det bare bagateller. I det store og det hele gjorde de en god jobb.

Etter om lag en time var brannen slukket, og ingen personer ble skadd.

Lovord Også norske Johnny Vaaga er full av lovord om hvordan hendelsen ble håndtert av mannskapet. Han forteller at svenske brannmannskaper og røykdykkere kom til Pearl of Scandinavia for å slukke brannen, og at DFDS-båten ble fulgt av svenske kystvaktskip.

Passasjerene ble i ordnede former ført opp til 7. dekk, men etter hvert begynte det å sive inn røyk og de ble flyttet opp ett nivå.

- Det første man tenker på, er katastrofer som Scandinavian Star og Estonia. Men dette taklet mannskapet veldig profesjonelt. Det var ikke noe panikk noe sted, og alt foregikk i ordnede former, sier han.

- De tok godt vare på oss og holdt oss oppdatert hele tiden.

- Godt trent En stund så det ut til at hele ferja måtte evakueres, men brannen ble slukket og fartøyet med 651 personer om bord fortsatte til København.

Administrerende direktør i DFDS Norge Vivian Sivertsen sier at mannskapet er godt trent på prosedyrer ved brann- og røykutvikling.

- I ettertid vil vi selvfølgelig gå gjennom alle sider ved denne hendelsen og se om alle interne prosedyrer er fulgt, sier hun.

INGEN SKADD: Johnny Vaaga var passasjer ombord på passasjerfergen Pearl of Scandinavia. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
INGEN SKADD: Johnny Vaaga var passasjer ombord på passasjerfergen Pearl of Scandinavia. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

- Det viktigste for DFDS har vært passasjerenes trygghet og at vi nå får tatt oss av alle på en best mulig måte, sier hun.

Det er ventet at skipet kan seile fra København igjen tidligst kommende tirsdag.

(NTB)

BRANN: Pearl of Scandinavia gikk for egen maskin inn til København etter at det brøt ut brann på bildekket tidlig om morgenen. Etterforskningen av brannen ble startet umiddelbart. Foto: Björn Lindgren / Scanpix
BRANN: Pearl of Scandinavia gikk for egen maskin inn til København etter at det brøt ut brann på bildekket tidlig om morgenen. Etterforskningen av brannen ble startet umiddelbart. Foto: Björn Lindgren / Scanpix Vis mer