Danskebåten blokkert av lastebilsjåfører

Stena Saga og Color Festival blokkert av demonstrerende lastebilsjåfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fergene Stena Saga og Color Festival, som begge går i rute mellom Oslo og Frederikshavn, ble i dag blokkert på kaia i Frederikshavn, melder danske TV2/Nord.

Politiet ble tilkalt å bryte blokaden. Mathisen i Color Line sier at selskapet i slike situasjoner ikke nøler med å tilkalle politi.
- Vi kan ikke akseptere at en ulovlig aksjon blokkerer vår havn og rammer våre gjester. Det er vi helt klare på, sier sier konserndirektør for kommunikasjon, Helge Otto Mathisen, i Color Line til Dagbladet.no.

Administrerende direktør Jacob Jensen i Color Line Danmark forteller at passasjerer og kjøretøy har kommet seg av Color Festival.

- Vi så oss nødt til å tilkalle politi, sier Jensen til Dagbladet.no.

Color Line-direktøren sier at Stena Line ble hardere rammet av den ulovlige lastebilaksjonen i Fredrikshavn.

- Aksjonistene klarte å lage en fysisk blokkade ved Stena Saga, sier Jensen.

Lastebilsjåførenes aksjon retter seg bare mot godstrafikken. Persontrafikken slipper igjennom.

- Personbilene får slippe igjennom, og blokaden skaper ikke problemer for persontrafikken, sier trafikksjef Stena Line Karl Ole Bech til nyhetsbyrået Ritzau.

BLOKKERT: Frederikshavn i dag morges. Foto: PETER JENSEN
BLOKKERT: Frederikshavn i dag morges. Foto: PETER JENSEN Vis mer

- Ulovlig aksjon 

Sjåførene demonstrerer blant annet mot nye og strengere hviletidsbestemmelser (les mer om kjøre- og hviletid i EU/EØS her).

- Det handler om kjøretiden vår og bøtene vi får. Vi vil mer enn gjerne overholde reglene, og det gjør vi vanligvis, men vi får så mange bøter for ting som ikke har med sikkerheten å gjøre, sier Per Thusen, talsmann for de aksjonerende sjåførene.

Thusen hevder at hvis en sjåfør kjører et par minutter over tillatt tid vil det bli en bot på minimum 3000 kroner. Tre fire slike bøter kan koste en sjåfør førerkortet.

- Dette er en ulovlig aksjon fra noen danske lastebilsjåfører. De bruker valgkampen i Danmark som anledning til å klage over at de ikke blir tilgodesett, sier Mathisen i Color Line.

Varsler nye blokader

Lastebilsjåførenes talsmann hevder nå at 200 lastebiler står klare til å blokkere hele Danmark. Alle ferger og grenseoverganger skal blokkeres.

- Hele Danmark blir lukket inne, sier Thuesen.

Sjåførene planlegger å aksjonere i Hirtshals klokka 12, Grenaa klokka 14, og i Padborg etter klokka 20. Sambandene Rødby - Øresund og Helsingør - Helsingborg skal også bli blokkert etter det TV2/Nord får opplyst, men her er tidspuktene ikke fastsatt.

Danskebåten blokkert av lastebilsjåfører

Ferja Peter Wessel fra Color Line kom seg avgårde uten problemer fra Hirtshals kvart over 12. 

- Det er noen aksjonsgrupper på kaien, men ferja ble ikke blokkert, sier Jensen.