Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Danskene alene er ikke nok

Norsk reiselivsbransje tar hjertelig i mot danske turister, men det hjelper ikke mye. - En dråpe i havet, sier Virke.

NORGESFERIE: I dag ble det kjent at nordmenn kan få reise på ferie til Danmark i sommer. Alternativet er å være turist i eget land.
NORGESFERIE: I dag ble det kjent at nordmenn kan få reise på ferie til Danmark i sommer. Alternativet er å være turist i eget land. Vis mer

Fra 15. juni gjenåpnes det for reiser mellom Norge og Danmark. Nordmenn kan med det tilbringe sommerferien i deilige Danmark og danskene kan feriere her i vakre nord.

- Det er veldig positivt at man åpner opp for Danmark. Likevel er det en dråpe i havet for reiselivsnæringen, sier administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen

- Reiselivsnæringen her er helt avhengig av internasjonal turisme, og danskene alene er ikke nok. Så vi må være turister i eget land, fortsetter han.

- De har null

Årlig - det vil si før coronakrisa - ble det omsatt for 190 milliarder kroner i reiselivet. Det har også sysselsatt 170 000 nordmenn, ifølge Virke.

- Nå sitter mange der uten inntekt. De har null, påpeker Horneland Kristiensen.

ÅPNER OPP: - Norge og Danmark enige om å gjenåpne for reiser mellom Norge og Danmark 15. juni. Det sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag 29. mai. Vis mer

Han understreker nødvendigheten av få tilbake et internasjonalt reiseliv

- Vi må erkjenne at mange reiselivsbedrifter har det veldig tøft, og at det tar lang tid før de er oppe og driver virksomt igjen, kanskje først i 2021. Norsk reiseliv er den siste bransjen til å komme over denne krisa, og selv om vi ser en positiv framgang nå, er det lenge til vi er tilbake der vi var, sier han.

Velkommer danskene

På spørsmål om nordmenn bør droppe Danmark for å redde norsk reiseliv, svarer han at han ikke kan mene noe om hvor nordmenn skal legge ferien sin.

- Vi anbefaler nordmenn å bruke sitt nærmeste ferieland, Norge - og muligheter for å bruke Danmark, er også fint. Det er bra for norske bedrifter som i år rammes av at det ikke kommer utenlandske turister at nordmenn bruker Norge. De vil få en fin opplevelse, og bidra til at reiselivsbransjen klarer seg bedre gjennom coronaen, sier Horneland Kristiensen.

- Håper dere at danskene velger Norge som feriedestinasjon?

- Dansker er hjertelig velkomne. Skal de gå i fjellene eller oppleve sprek natur må de velge Norge, sier Horneland Kristensen.

At Erna Solberg i dag sa at de også er i dialog med Finland, Island og Sverige om åpning med de samme reglene som med Danmark, er gode nyheter for Virke.

- Vi er glade for at norske myndigheter er pådrivere for å åpne grensene. Reiselivsnæringen er helt avhengig av internasjonal turisme. Derfor er vi glade for signalene om at regjeringen vil gå i dialog med de andre nordiske landene om en snarlig åpning av grensene. Dette vil vi også passe på at de følger opp, sier Horneland Kristensen.

- Monner lite

Under dagens pressekonferanse la Solberg fram en ny kompensasjonspakke for næringslivet.

- Den kompensasjonspakken som regjeringen har levert i dag er langt ifra nok for å hjelpe reiselivet igjennom denne krisen. Det er foreslått reiselivsstøtte til kommunene og Innovasjon Norge, men det monner lite når det fortsatt ikke er noe markedsgrunnlag i lang tid fremover, sier Virke-direktøren.

- Vi har tydelige forventninger om at det kommer ytterligere bransjefremmende tiltak, fortsetter han.

- Vi er spesielt skuffet over at regjeringen ikke endrer definisjonen av sesongbedrifter. Når kun bedrifter med utendørs aktiviteter regnes som sesongbedrifter faller veldig mange utenfor. Hvis ikke denne definisjonen endres vil det gå hardt utover, sier Horneland Kristensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!