Danskene frykter muslimer og aksepterer tortur

Undersøkelser viser at det ikke er fullt så deilig å være muslim i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hver fjerde danske tror at muslimene i fremtiden vil utgjøre et flertall blant Danmarks befolkning. Det skriver den danske avisen

Jyllands-Posten.

Meningsmålingen som er utført for avisen, viser at 59 prosent av dem som frykter muslimsk dominans tror at det vil skje inne 30 år.

Statistikk fra Danmarks Statistiks prognoser viser at andelen ikke-vestlige innvandrere ikke vil utgjøre mer enn 10,9 prosent i 2050. Dette er tall basert på forventede fødsler samt inn- og utvandring.

Har politisk innvirkning

Forskerne er bekymret over at så mange dansker frykter at de skal bli undertallige; de har nemlig stor innflytelse på politikken i Danmark.

- Debatten om flyktninger og innvandrere er utbredt i Danmark i dag. Og danskene plasserer sin stemme etter det. Det gjorde de ikke tidligere, sier professor Lise Togeby ved Aarhus Universitet til Jylland-Posten.

Professor Jørgen Goul Andersen ved samme universitet støtter Togebys uttalelse.

- Svarene uttrykker nok snarere en bekymring enn en forventning. En stor gruppe dansker er bekymret for innvandringen, og det har påvirket deres stemmegivning. Men det har også medført at politikerne har gjennomført alle de innstramningene i utlendingspolitikken som de kan, sier han.

Aksepterer tortur

I en annen undersøkelse utført for Berlingske Tidende svarer 26 prosent av de spurte at tortur er et akseptabelt virkemiddel for å skaffe opplysninger om terror. Forskerne er ikke mindre bekymret over resultatet fra denne meningsmålingen.

- Det mener jeg selvfølgelig er sørgelig. For begynner man først å tillate bestemte former for tortur, åpner man opp noen sluser som er vanskelig å kontrollere, og som medfører situasjoner som den i Abu Ghraib-fengselet i Irak, sier Hans-Otto Sano som er forskningssjef på Institut for Menneskerettigheder.

Professor dr. med Anders Foldspang mener terrorangrepene i Madrid og USA kan ha innvirkning på folks holdninger. Han tror folk blir redde og dermed med god grunn føler seg truet.

- Derfor blir de rådville og noen vesentlige normer hos dem brytes ned. Svekkelsen i normene betyr at man er klar til å akseptere ting man normalt ikke ville. Men aksepterer vi tortur taper vi krigen mot terror, da vi på samme måte som terroristene overskrider konvensjonene, sier han.

Ifølge Jyllands-Posten tar Danmarks forsvarminister Søren Gade, avstand fra den delen av befolkningen som svarer at de aksepterer tortur.

<B>SKEPTISKE DANSKER:</B> Undersøkelser viser at mange dansker frykter at muslimene skal komme i overtall, og at tortur aksepteres i kampen mot terror.