Danskene sier nei til Tyrkia

Danmarks politikere i utakt med velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et stort flertall av danskene ønsker ikke at Tyrkia skal bli medlemmer i EU, viser en ny meningsmåling i Danmark. Selv om danske politikere har forståelse for motsanden, ønsker ikke danmarks folkevalgte å stanse forhandlingene.

Nesten to år etter at EU innledet de omstridte forhandlingene med Tyrkia, er det en markant motstand mot tyrkisk EU-meldemsskap i den danske befolkningen, skriver den danske avisa Jyllands-Posten.

Over 55 prosent av danskene sier nei til å slippe Tyrkia inn i unionen, bare 29 prosent sier ja til å åpne døra for det store muslimske landet med 72 millioner innbyggere.

Det viser en meningsmåling som er foretatt for Jyllands-Posten. Dermed har motstanden mot Tyrkia bitt seg solid fast blant danskene. Motstanden har økt siden en tilsvarende måling fra november 2005.

Ute av takt med velgerne

Målingen viser at både de to regeringspartiene og sosialdemokratene, som alle støtter Tyrkias EU-søknad, er ute av takt med danske velgere. Rundt seks av ti av velgerne til de tre partiene sier nei til tyrkisk EU-medlemsskap. 

-Skal inn dersom de tilpasser seg  

I Folketinget støtter et stort flertall av partiene EUs forhandlinger med Tyrkia, og selv om skepsisen i den danske befolkningen gjør inntrykk, er det ingen planer om å skifte kurs, skriver den danske avisa. Partiene minner om at at Tyrkia ikke har noen garanti for medlemsskap i EU, og at deler av forhandlingene allerede er lagt på is.

EU-MOTSTAND OGSÅ I TYRKIA: «Hverken USA eller EU, uavhengig Tyrkia», står det på denne plakaten i en demonstrasjon i Ankara 1. mai i år. Foto: HOCINE ZAOURAR/AFP
EU-MOTSTAND OGSÅ I TYRKIA: «Hverken USA eller EU, uavhengig Tyrkia», står det på denne plakaten i en demonstrasjon i Ankara 1. mai i år. Foto: HOCINE ZAOURAR/AFP Vis mer

Det danske partiet Venstres EU-ordfører Charlotte Antonsen, utrykker  forståelse for motstanden, men fastholder at Tyrkia skal inn i EU dersom de tilpasser seg unionens lovgivning.

-Et ord er et ord. Men Tyrkia må leve opp til kravene, og det vil under alle omstendigheder ta lang tid, sier hun.

Tyrkia kan tidligst bli medlem av i EU i 2014, men sannsynligvis kommer det til å skje først langt senere.

Antonsen mener at den seneste turbulensen i Tyrkia, med demokratiske problemer og den parlamentariske krisen ved utnevnelsen av en ny tyrkisk president, har påvirket danske velgere. 

Krever folkeavstemming 

Dansk Folkeparti oppfordrer den danske regeringen til å arbeide for å få stanset forhandlingene raskest mulig. Dersom det ikke skjer, krever partiet en folkeavstemming i Danmark angående Tyrkias EU-søknad.

-Landet vil aldri kunne leve op til EUs krav, men når man hele tiden skrur forventningene opp, og så går tilbake igjen, er EU med på å støte Tyrkia lenger og lenger vekk. EU-motstanden i Tyrkia er også stigende, sier Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt til Jyllands-Posten.

KREVER FOLKEAVSTEMMING: Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti krever folkeavstemming i Danmark dersom ikke den danske regjeringen begynner å arbeide for å få stanset EUs forhandlinger med Tyrkia.