Danskene skal granske Afghanistan-operasjonen

Gjør som Norge og skal evaluere landets 13 år lange krigsinnsats i Afghanistan.

AFGHANISTAN: 43 danske soldater ble drept og flere hundre ble såret i løpet av de 13 årene danske styrker var stasjonert i Afghanistan. Nå skal danskenes innsats evalueres. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix
AFGHANISTAN: 43 danske soldater ble drept og flere hundre ble såret i løpet av de 13 årene danske styrker var stasjonert i Afghanistan. Nå skal danskenes innsats evalueres. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

43 danske soldater ble drept og hundrevis av andre ble såret under Afghanistan-operasjonen, og flere ledende politikere har lenge stilt spørsmål ved hva man egentlig oppnådde.

- Vi må både lære av det vi har gjort godt, og av det vi har gjort mindre godt. Det skylder vi soldatene, de pårørende og danskene, sier utenriksminister Martin Lidegaard til Politiken.

Kostbar krig Danmark har brukt rundt 22 milliarder kroner i Afghanistan siden danske styrker rykket inn, og både den militære og sivile innsatsen skal nå evalueres.

Den danske forsvarsledelsen har hittil avvist behovet for en slik evaluering, men gjør nå helomvending.

- Forsvaret er stor tilhenger av å innhente erfaringer og - enda viktigere - av å nyttiggjøre seg av de erfaringer som innhentes. Det har vi gjort løpende, og dersom man fra politisk side ønsker ytterligere evaluering, så vil vi selvsagt bidra til dette, sier forsvarssjef Peter Bartram.

- Naiv innsats De danske styrkene var stasjonert i den urolige Helmand-provinsen sør i Afghanistan, sammen med britiske styrker.

En av de britiske offiserene med best kjennskap til den danske og britiske operasjonene i Helmand, Mike Martin, kaller innsatsen «naiv og bygd på manglende viten» om forholdene og aktørene i provinsen.

- Vi trodde at det var en konflikt mellom Taliban og den afghanske regjeringen, de onde mot de gode, konstaterer Martin.

Lurt trill rundt Den britiske offiseren var selv rådgiver for fire generaler i Helmand og mener NATO og Danmark ble lurt trill rundt av lokale aktører.

- I Helmand handler det ikke om politikk eller om man er for eller imot Taliban, det handler om adgang til vann, opium, familiefeider, eierskap til jord og vann og om gammelt fiendskap, konkluderer Martin.

Opiumsbaroner Det danske ansvarsområdet ble sett på som det aller viktigste i Helmand, men i virkeligheten var det lokale opiumsbaroner, politisjefer og klanledere som lokket danskene og NATO inn i området, mener han.

Den militære innsatsen i dette området var «nærmest likegyldig», for mens de utenlandske soldatene jaktet på Taliban, tjente maktpersoner som kontrollerte hovedveier og bruer store penger på narkotikasmugling, påpeker Martin.

(NTB)