Corona:

Danskene slår tilbake

Torsdag kveld kom Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, med et stikk til danskene. Nå slår de tilbake.

SLÅR TILBAKE: Anders Tegnell kom torsdag med et corona-stikk til danskene. Nå svarer en dansk professor på kritikken. Foto: Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell. Foto: Reuters / NTB
SLÅR TILBAKE: Anders Tegnell kom torsdag med et corona-stikk til danskene. Nå svarer en dansk professor på kritikken. Foto: Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida har Danmark hatt det høyeste smittetrykket i Norden.

Det faktum at Sverige ikke lenger topper lista, førte til at Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, torsdag kom med et stikk til nabolandet.

- Danskene må selv forklare årsakene til utviklingen i smittetrykket. Men slik jeg forstår det, har de valgt å åpne samfunnet relativt raskt selv om de visste det var en fare for en økende smittetrend, sa Tegnell til Expressen torsdag kveld.

Nå slår danskene tilbake mot kritikken.

Slår tilbake

Hans Jørn Jepsen Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Universitetet i Sør-Danmark, slår nå tilbake. Han mener at utviklingen i Danmark må ses i sammenheng med at flere testes i forbindelse med gjenåpningen. Det er blant annet et krav om negativt testresultat for slippe inn på restauranter og universiteter.

- Antall tester er helt avgjørende for smittetallene fordi det nå er de unge som sprer infeksjonen. Mange unge opplever bare milde symptomer. Derfor er testing helt avgjørende, sier han til Expressen.

Professoren anslår at Danmark tester ti ganger flere enn Sverige. Bare det siste døgnet har danskene testet over 160 000 mennesker.

- De som gjennomfører få tester, vil også finne færre tilfeller av covid-19, sier Jepsen Kolmos.

- Tenk deg om

Statsepidemiologen understreket at han har forståelse for at danskene ønsket å åpne samfunnet igjen.

- Alle land gjør sine egne vurderinger. Det har jeg ingen mening om. Danmark har stengt ned større deler av samfunnet enn oss gjennom hele pandemien. Jeg forstår at de hadde et behov for gjenåpning, sa Tegnell torsdag kveld.

Samtidig oppfordret han alle svensker tenke seg om to ganger før de reiser til København.

- Hvis du reiser dit bør du i hvert fall ta med deg rådene vi har i Sverige om å holde avstand og ikke samles mange mennesker, sier han

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer