Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danskene snør ned

I natt snødde flere hundre danske bilister fast, og i kveld kommer en ny snøstorm. Avisene trykker nå råd om hvordan å takle glatt føre og kaldt vær. - Ikke bruk bremsen, og hold deg edru, advarer Jyllands-Posten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det danske telegrambyrået Ritzau rekker brøytemannskapene såvidt å få løs alle de strandede bilene før Kong Senvinter slår til igjen.

Meteorologene spår nemlig snøstorm over Jylland i kveld.

- Snøfallet vil vare kortere enn det vi akkurat har hatt, men det er såpass mye snø på veiene at mer snø kan gjøre det vanskelig å kjøre, sier vakthavende ved Meteorologisk Institut i Danmark til Ritzau.

Beltevogn for fødende

I dag har politi og brøytemannskaper hatt et svare strev med å rydde opp etter nattens kaos. Innesnødde og forlatte biler har blokkert veier, mens hundrevis av reisende som ble overrasket av snøen har måttet overnatte på skoler og vandrehjem.

I Viborg satt to politibetjenter fast i en fangetransportbil hele ni timer før redningsmannskapene kom fram.

Selskapet Falck har slept bort 1300 biler, og gitt starthjelp til 17-1800. SAS har avlyst hele 51 avganger.

Politiet har lånt beltevogner fra forsvaret til ambulansetransport. En ble brukt for å kjøre åtte fødende kvinner til sykehus.

Heldigvis har ikke kaoset ført til noen store ulykker. På Fyn kjørte et passasjertog inn i et veltet tre. Toget fikk store skader, men det gikk bra med passasjerer og personale. I Odense brakk en bussjåfør ryggen og en passasjer fikk et åpent benbrudd da de prøvde å fjerne et veltet tre som lå i veien.

Glattkjøring på dansk

Danske medier gir nå leserne gode råd for glattkjøring («brug ikke bremsen, da bilen hurtigt begynder at kure») og hvordan å takle kulda («læge Ole Helmig advarer på det kraftigste mod at indtage alkoholiske drikke og efterfølgende bevæge sig ud i en snestorm»).

Verner Pedersens, politikommisær i politiet i Århus, sier det beste rådet i en snøstorm er rett og slett å holde seg hjemme.

- Man drar jo heller ikke til havs med robåt i tåke, sier han til Jyllands-Posten.

KØ, KORK OG KAOS: De vanskelige kjøreforholdene har ført til at over en million brev og 60 000 pakker ble forsinket. Melkeforsyningen på Jylland har også hatt store problemer.
KALDT Å VÆRE DANSK I DANMARK: Flere hundre trafikanter måtte tilbringe natta på provisoriske vakueringssentre etter å ha kjørt seg fast i et voldsomt snøvær i Danmark . Politiet ba idag folk om å unngå alt annet enn nødvendig ferdsel i flere områder av landet. De frykter at enda flere bilister skal kjøre seg fast ettersom man forsøker å rydde veiene for snø. På motorveien mellom Århus og Randers var det kaos.
Hele Norges coronakart