Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danskene strammer til mot innvandrere

KØBENHAVN (Dagbladet): Den danske integrasjonsministeren Bertel Haarder har gitt danskene det som ble lovet før valget sist høst: Det skal bli vanskeligere for flyktninger og asylsøkere å komme inn i Danmark og å bli boende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likevel mener integrasjonsminister Bertel Haarder at forslaget til innstramninger i innvandringspolitikken ikke betyr annet enn at Danmark nå får regler som tilsvarer praksis i de fleste andre land.

I møte med et stort pressekorps fra hele Europa ba han alle de utenlandske journalistene om å se på anerkjennelsesprosenten i sine egne land og i Danmark, altså i hvor mange asylsaker søkeren får anerkjent asyl.

I Danmark lå den prosenten på 49 i år 2000. I Norge lå den på 37 prosent. I forhold til folketall er Danmark et av de landene i Europa som mottar flest flyktninger.

Haarder og den danske regjeringens mål er at Danmark skal bli et mindre attraktivt land å reise til for flyktninger. Det blir vanskeligere å få asyl, og oppholdstillatelsen er midlertidig i sju år. Først da kan det utbetales full sosialstøtte. Satsene for sosialhjelp i oppholdsperioden reduseres. Regjeringens opplegg går også ut på å styrke integrasjonsprosessen for dem som får oppholdstillatelse. Det betyr blant annet at det skal lønne seg å søke arbeid og at danskkunnskapene må bedres. Etter all sannsynlighet får regjeringen flertall for forslaget i Folketinget.

Hele Norges coronakart