Danskene tjener fett på norsk EU-nei

Tollfributikkene ved den danske flyplassen Kastrup er sjeleglade for at Norge fortsatt ikke er med i EU. Nordmenn handler alltid kvoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg aner ikke hva det betyr politisk at Norge ikke er med i unionen, men for oss betyr det at vi kan maksimere våre inntekter. Vi får gode penger inn på norske kunder, sier operation manager Duncan Lawley i The Nuance Group, som driver tollfributikkene på Kastrup.

I 1999 forsvant det tollfrie salget innenfor EUs grenser som et ledd i innføringen av det indre marked, og ved butikken på Kastrup måtte 51 personer sparkes. Omsetningen falt drastisk.

I dag er omsetningen på rundt 650 millioner kroner årlig, skriver Berlingske Tidende.

Heldige

- Fra vårt ståsted er vi veldig glade for at nordmennene fortsatt er utenfor EU. Omtrent alle som er innom her, fyller kvoten sin, og de bruker definitivt mer penger enn andre kunder, sier Lawley til NTB.

Dermed foretrekker han nordmenn framfor andre skandinaver. Hvor mye det blir handlet for, kan han ikke si. Årsaken er at butikken for øyeblikket er i kontraktsforhandlinger med Kastrup flyplass.

Og nordmenn handler over hele linja.

- Mange handler brennevin, og så elsker de whisky. God whisky. I tillegg går det mye vin, og akevitt. Ja, de handler absolutt alt mulig, sier Lawley.

Trofaste

De norske kundene er trofaste mot tollfributikkene fordi alkoholen er betydelig billigere enn på Vinmonopolet.

Selv om svensker og finner også er gode kunder, ligger prisene langt nærmere det de finner i sine Systembolag.

At nordmenn er favoritter, ser en allerede ved inngangsdøra: Den norske Linieakevitten er på tilbud.

Den dyreste brennevinsflaska på Kastrup koster 32.000 kroner, og den blir det solgt rundt 12 flasker av årlig. Hvor mange av dem som havner i Norge, kan ikke Duncan Lawley gi noe godt svar på.

Men at store deler av flaskebeholdningen tar veien nordover, er det liten tvil om.

(NTB)