Danskene vil dumpe billig kjøtt i Norge

Danske kjøttprodusenter står klare til å pøse ut billig kjøtt på det norske markedet. I september starter kampen mot norske tollbarrierer på landbruksvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Lavere toll og særlig større kvoter vil være EUs krav, sier ministerråd Anders Buch Kristensen i den danske EU-delegasjonen til Dagbladet.

Til høsten starter reforhandlingen av artikkel 19 i EØS-avtalen som gjelder handel med kjøtt, korn og meieriprodukter. Målet på lang sikt er liberalisering av markedet.

Nå presser danske kjøttprodusenter på for at Danmark skal bruke formannskapet i EU til å knekke norske tollmurer.

Garantert billig

Blant dem er storaktøren Danish Crown, Europas største svineslakteri.

- Har norske kjøttprodusenter grunn til å frykte at danskene skal bombardere det norske markedet med billig kjøtt?

- Ja, jeg er sikker på at vi skal ta vår del av det norske markedet hvis vi bare får adgang til det. Nordmenn vil spise kjøtt, og de har god inntekt, sier salgsdirektør Jens Haven Christensen i den danske kjøtteksportkjempen Danish Crown til Dagbladet.

Christensen garanterer at det i så fall vil slå ut i billigere kjøtt for norske forbrukere.

- Bare se på Sverige. Men vi har nesten vennet oss til at vi er avskåret fra nordmenns hjemmemarked, sier han.

Salgsdirektøren bekrefter at Danish Crown forsøker å påvirke danske myndigheter til å jobbe for at tollmurer skal brytes ned verden over.

- Det er bemerkelsesverdig at vårt nærmeste naboland har de høyeste murene, sier Christensen.

Norsk skrekk

Det er det norske kjøttsamvirkes skrekkscenario at Norge skal komme med for store innrømmelser i forhandlingene om handelsavtalen. Danmark er verdens største eksportør av svinekjøtt. Viseadministrerende direktør Trygve Brandrud i Norsk Kjøtt er ikke i tvil om at danskene, hvis de får sjansen, kan smadre det norske kjøttmarkedet med billig kjøtt.

- I så fall må det henge sammen med et strategiskifte i norsk landbrukspolitikk, sier Norsk Kjøtt-direktøren.

Brandrud følger utviklingen med argusøyne, og må medgi at han er usikker på situasjonen. Han frykter endring i synet på norsk jordbruk. Høyredreiningen i norsk polilitikk, og utspill ikke minst fra finansminster Per-Kristian Foss, virker langt fra beroligende, mener han.

Dersom norske tollmurer skrumper inn, er det ikke bare danskene som kommer på banen. Svenske kjøttprodusenter kommer heller ikke til å sitte med hendene i fanget.

Aggressive dansker

- Danmark er en av verdens mest effektive og aggressive eksportører, spesielt på svinekjøtt. Med en sånn nabo trenger vi tollbarrierer, mener Brandrud.

De effektive danskene har en svineproduksjon som er tjue ganger større enn Norges. Brandrud er ikke i tvil om at prisnivået på kjøtt ville bli mye lavere med danskenes inntog på det norske markedet.

Konsernsjef Lindy Munkholm i kjøtteksportgiganten DatSchaub i København mener det er innlysende at dersom det norske kjøpesterke markedet åpner seg, vil danskene være beredt til å gå inn for fullt.

- Det er klart at hvis ikke Norge hadde disse tollbarrierene, kunne vi selge masse varer. Men jeg blander meg ikke inn i politikken i dette. Vi forholder oss til forholdene slik de er i dag, understreker Munkholm til Dagbladet.

Han sier han har forståelse for Norges politikk overfor norske bønder.