Danskene vil ha 100 ulv - i Norge er det plass til 30

- Det er vanskelig å forstå at Norge ikke skal ha leveområder store nok til en levedyktig ulvebestand.

30 HELNORSKE ULVER: World Wide Fund for Nature (WWF) sier det er vanskelig å forstå at Norge ikke skal ha leveområder store nok til en levedyktig ulvebestand. Den helnorske ulvebestanden teller rundt 30 individer. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
30 HELNORSKE ULVER: World Wide Fund for Nature (WWF) sier det er vanskelig å forstå at Norge ikke skal ha leveområder store nok til en levedyktig ulvebestand. Den helnorske ulvebestanden teller rundt 30 individer. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ulven ble utryddet i Danmark i 1813. For første gang på nesten 200 år ble det funnet en ulv i Danmark i 2012. Året etter ble det bekreftet flere observasjoner av rovdyret i landet.

Danske politikere har senere lagt til rette for at ulvebestanden kan få øke. Den danske forvaltningsplanen viser at det er plass til ti familiegrupper med ulv i Danmark, noe som tilsvarer omtrent 80 ulver. Forvaltningsplanen peker også på at det er nok byttedyr i Danmark til å være mat for omtrent 100 ulver.

World Wide Fund for Nature (WWF) spør hvorfor et land som Danmark har plass til 100 ulv, mens Norge kun ønsker et fåtall.

- Når Danmark har leveområder store nok til ti familiegrupper med ulv, og et land som Latvia har 300-400 ulver, er det vanskelig å forstå at Norge ikke skal ha leveområder store nok til en levedyktig ulvebestand, sier WWFs seniorrådgiver Zanete Andersone-Lilley til deres medlemsblad Verdens Natur.

Kritisk truet Den felles sørskandinaviske ulvebestanden består av rundt 400 ulver. Kun 30 av disse er helnorske og har fast tilhold i landet. I tillegg lever det rundt 50 ulver i grenseområdene mellom Norge og Sverige, ifølge Rovdata.

Eksperter anslår at det lever 10 000 ulver i Europa, og på Verdens naturvernunions (IUCN) rødliste for truede arter har ulven status som levedyktig. Den norske bestanden av ulv er derimot regnet som kritisk truet på artsdatabankens rødliste.

Ulv i Norge

• Ulvestammen som en gang holdt til i Skandinavia døde ut i løpet av 1960-tallet, dels grunnet stort jaktpress. Ulvene som nå finnes i Skandinavia stammer fra ulver fra Finnland og Russland som etablerte seg i sørlige områder av Skandinavia på 70- og 80-tallet.

• Det finne omtrent 30 helnorske ulver. Det vil si ulver som utelukkende oppholder seg innenfor norske landegrenser. I tillegg lever det rundt 50 ulver i grenseområdet mellom Norge og Sverige.

• En forskningsrapport fra Skandulv har slått fast at hver andre skandinaviske ulv som dør, felles under ulovlig jakt.

• Dersom det oppstår akutte situasjoner hvor ulv gjør skade på husdyr eller tamrein kan forvaltningen fatte vedtak om skadefelling av skadegjørende individ.

• Ulv omfattes av Bernkonvensjonen, og er oppført i vedlegg II, som gjelder totalfredete dyrearter. Ulv er også ført opp i konvensjonen om internasjonal handel med truede dyre- og plantearter (CITES), i vedlegg II som omhandler arter det er viktig å kontrollere omsettingen av.

Kilde: Rovdata/Miljødirektoratet/Skandulv

- Når antallet helnorske ulv skal holdes nede på 30-35 individer, blir de dømt til et evig liv på rødlista, sier generalsekretær Nina Jensen i WWF Norge til Dagbladet.

Hun mener politikerne nå må ta ansvar for å sikre en levedyktig ulvebestand i Norge.

- De må sørge for å få en felles forvaltningsplan i fellesskap med de andre nordiske landene, hvor hvert enkelt land tar sin del av ansvaret for å gjenoppbygge og ivareta en god rovdyrbestand. Dernest må det bevilges mer penger til å bekjempe miljøkriminalitet. Ulovlig jakt, spesielt på ulv, er hovedtrusselen som disse dyrene står overfor, sier Jensen til Dagbladet.

- Dagens bestandsmål er nok Statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet sier regjeringen må ta hensyn til at det er sterkt delte meninger om rovdyrpolitikken i Norge.

- Vi må prøve å veie disse interessene mot hverandre. Stortinget har bestemt at man skal både ha levedyktige bestander av rovdyr og en aktiv, levende beitenæring i Norge. Når det gjelder ulv er regjeringen i gang med en ny vurdering om det norske bestandsmålet til ulv. Det nåværende bestandsmålet gjelder kun de helnorske ulvene. Vi vil fremme et nytt bestandsmål for stortinget neste år, som også omfatter grensebestandene, sier statssekretær Lunde.

- Er det nåværende bestandsmålet høyt nok til å ivareta en levedyktig bestand?

- Det er nok til å ivareta Norges forpliktelser etter Bernkonvensjonen. Vi mener at dagens bestandsmål er nok til å sikre at vi har en levedyktig bestand i Norge, sier han.

Lunde mener det bli feil å sammenligne den norske ulvebestanden med våre naboer i Skandinavia, da de ikke er i nærheten av å ha like mange beitedyr i utmark.

NATURLIG: Generalsekretær i WWF Norge, Nina Jensen, sier rovdyr som ulv er en like naturlig del av norsk natur som furu og villaks. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
NATURLIG: Generalsekretær i WWF Norge, Nina Jensen, sier rovdyr som ulv er en like naturlig del av norsk natur som furu og villaks. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Rent fysisk er det plass til flere ulv, men det er nettopp fordi vi har mye dyr i utmark at det er et ønske om å holde ulvebestanden på et lavere nivå. Ulv og sau går dårlig sammen, i alle fall sett med sauens øyne.

- Færrest rovdyr, mest i erstatning. Nina Jensen i WWF sier de opplever konfliktnivået i Norge som kunstig høyt.

- Norge er et av landene med færrest rovdyr, men samtidig det landet som utbetaler desidert mest i erstatning til sauebønder. Konfliktnivået fremstår som ekstremt og kunstig høyt, sier hun.

Statssekretæren er ikke enig i at konfliktnivået er noe annet enn helt reelt.

- Vi opplever daglig at det er et veldig høyt konfliktnivå rundt rovdyr. Regjeringen arbeider for å redusere konfliktnivået, men vi må innse at konfliktnivået alltid vil være der. Når det gjelder erstatning mener regjeringen at alt tap av beitedyr som det kan sannsynliggjøres at er knyttet til rovvilt skal erstattes. Når man først har bestemt at vi skal ha rovvilt i Norge, skal storsamfunnet også dekke de reelle økonomiske tap av beitedyr man kan knytte til rovdyr, sier statssekretær Lunde til Dagbladet.

- Alvorlig miljøkriminalitet En forskningsrapport fra organisasjonen Skandulv har tidligere slått fast at hver andre skandinaviske ulv som dør, felles ulovlig. Lunde vedgår at man fortsatt har en vei å gå når det gjelder bekjempelse av ulovlig ulvejakt.

- Ulovlig jakt er en alvorlig form for miljøkriminalitet. Det er politiet ved økokrim sitt ansvar å undersøke slike saker. Det var blant annet en stor aksjon tidligere i år, hvor det ble foretatt flere arrestasjoner, så det gjøres en del fra politiets side. Ulovlig jakt er nok fortsatt en del av grunnen til at ulvebestanden holdes nede. Stortinget har vedtatt et bestandsmål på tre familiegrupper med ulv. Ulvebestanden har holdt seg stabilt på det nivået, til tross for at det har innvandret ulv fra Sverige, konstaterer han.

Trusler og sjikane Dag Bjørndal i Aksjonen rovviltets røst hevet stemmen sin da tolv menn fra Hedmark tidligere i år ble siktet for å ha jaktet ulv ulovlig i årevis.

I et intervju med Dagbladet fortalte Bjørndal om en hverdag med trusler og sjikane (krever innlogging).

- Jeg er blitt utsatt for sjikane og trusler flere hundre ganger til sammen. Det spenner fra kommentarer på gata til e-poster og brev, samt tilfeller der jeg er blitt sperret inne av andre biler på skogsveier. Det er et mørkt miljø, sa Bjørndal til Dagbladet i april.

- Elgjegerne er ulvens største fiende

Han er fortsatt ikke i tvil om at det er ulovlig jakt som er grunnen til at den norske ulvebestanden holdes nede.

MERKES: Dagbladet var med Petter Wabakken og hans team i det skandinaviske forskningsprosjektet SKANDULV, da de merket seks ulver fra Slettåsreviret i skogene mellom Elverum og Trysil i 2013. Fv Petter Wabakken, Alina Evans og Jon M Arnemo. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
MERKES: Dagbladet var med Petter Wabakken og hans team i det skandinaviske forskningsprosjektet SKANDULV, da de merket seks ulver fra Slettåsreviret i skogene mellom Elverum og Trysil i 2013. Fv Petter Wabakken, Alina Evans og Jon M Arnemo. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer

- Det er ikke sauebønder som er ulvens største fiende. I min erfaring er de fleste som driver ulovlig jakt, elgjegere. Der er mange jegere samlet på en gang i skogen, med kraftige rifler. De forventer å få lov til å få jakte i fred, uforstyrret av ulven. Ikke alle, men de fleste av disse menneskene er sterke motstandere av at vi skal ha ulv i Norge, hevder han.

Han mener nordmenn flest har fått et feilaktig bilde av ulven, mye takket være pressen.

- Mediene er ukritiske og fremstiller ulven som en drapsmaskin som ikke går av veien for å fly på barn. Ulven er ikke et demonisk overnaturlig dyr som flyr rundt i skogen og oppfører seg rabiat. Den er en viktig og nødvendig del av økosystemet, sier Bjørndal.

Seks tiltalt Torsdag ble seks personer tiltalt for å forsøke å felle ulv i Elverum kommune i februar i år. Økokrim mener jakten var et ledd i organisert kriminalitet.

URIMELIG: Statssekretær i Miljøverndepartementet Lars Andreas Lunde (H), mener det er urimelig å sammenligne ulvebestanden i Norge med våre naboer i Skandinavia.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
URIMELIG: Statssekretær i Miljøverndepartementet Lars Andreas Lunde (H), mener det er urimelig å sammenligne ulvebestanden i Norge med våre naboer i Skandinavia. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
ELGJEGERNE ER TRUSSELEN: Dag Bjørndal i Aksjonen rovviltets røst mener det er elgjegere som utgjør den største trusselen mot den norske ulvebestanden. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
ELGJEGERNE ER TRUSSELEN: Dag Bjørndal i Aksjonen rovviltets røst mener det er elgjegere som utgjør den største trusselen mot den norske ulvebestanden. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer