Danskene vil senke alkoholavgiftene

Samfunnet og danskene vil spare milliarder av kroner dersom avgiftene på bensin, sprit og sigaretter settes ned, konkluderer en dansk rapport. Den danske skatteministeren er helt enig og vil senke alkoholavgiftene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå kan det bli enda billigere å handle alkohol i Danmark. Danskene reiser til Tyskland for å hamstre øl, vin, sprit og sigaretter, og for å fylle opp tanken på bilen. Akkurat det samme som nordmenn reiser til Sverige for. Og svenskene, de reiser til Danmark.

I Norge foreslo Stoltenberg-regjeringen å senke avgiftene på alkohol for å minske grensehandelen, men forslaget forsvant i budsjett-kompromisset med sentrumspartiene.

Full støtte i Danmark

Rapporten konkluderer med at økt handel og mindre grensehandel langt på vei vil veie opp for avgiftstapet dersom avgiftene kuttes kraftig, melder Berlingske Tidende.

Skatteminister Frode Sørensen vil følge opp konklusjonene i rapporten, men ønsker ikke å endre bensin- og tobakksavgiftene.

Men flere politikere vil senke avgiften på bensin og tobakk også.

- Det er visjonsløst å kun se på sprit, øl og vin, sier partiet Venstres skattetalsmann, Mariann Fischer. Hun mener de må se samlet på hva det er som gjør at danskene reiser sørover for å handle på den andre siden av grensa. Hun tenker spesielt på bensinavgiftene, men også hun er skeptisk til å senke avgiftene på tobakk.

Men skatteministeren har full støtte fra et flertall i det danske Folketinget i å senke avgiftene på alkohol. De konservative sier ja, og det gjør også Dansk Folkeparti.

- Planene virker fornuftige, sier Klaus Kjær. Men han vil ha ned tobakksavgiftene også.