Trafikklys

Danskene vurderer kjønnsnøytrale trafikklys

- København er en by med bredt mangfold og frisinn, og det skal vi tørre å vise, sier byråd.

FOTGJENGER: Flere danske byer vurderer å innføre kjønnsnøytrale trafikklys. Foto: NTB Scanpix
FOTGJENGER: Flere danske byer vurderer å innføre kjønnsnøytrale trafikklys. Foto: NTB ScanpixVis mer

De grønne og røde lysende mennene som viser når du kan krysse fotgjengerfeltet kan bli byttet ut i flere danske byer. Det melder avisa Kristeligt Dagblad.

I første omgang er det i Danmarks to største byer, København og Aarhus, at lokalpolitikerne har tatt til orde for å representere andre kjønnsidentiteter.

- Det er en god måte å hamle opp med kjønnsstereotypiene vi ser overalt. Det er en idé jeg er interessert i å gå videre med. København er en by med bredt mangfold og frisinn, og det skal vi tørre å vise, sier byråd for kultur og fritid, Franciska Rosenkilde.

Innføres trolig i forbindelse med Pride

Flere europeiske storbyer har allerede utvidet repertoaret hva gjelder representasjon i trafikklysene, da i forbindelse med feiring av Pride eller Melodi Grand Prix.

Den østerrikske hovedstaden Wien var blant de første som innførte trafikklys som viste likekjønnede par i 2015. I 2016 fulgte London etter og gjorde det samme. Dermed kom Manchester og Madrid, for å vise sin støtte til LGBTQ-bevegelsen. Flere steder har disse blitt værende.

LIKEKJØNNET: Slik så trafikklysene i Wien ut i forbindelse med MGP i 2015. Foto: NTB Scanpix
LIKEKJØNNET: Slik så trafikklysene i Wien ut i forbindelse med MGP i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er også i forbindelse med Pride at politikerne håper å få på plass de nye trafikklysene. København skal i 2021 være vertskap til den storslåtte feiringen, som ventes å trekke til seg en halv million deltakere.

- Jeg er sikker på at det kommer til å bli et spektakulært arrangement, sa likestillingsminister Karen Ellemann i en pressemelding da nyheten ble kjent.

- Danmark har vært i framsetet når det gjelder LGBTQ-rettigheter i flere tiår, og ved å være vertskap for dette arrangementet vil vi nok en gang vise vår støtte til det viktige budskapet om at LGBTQ-rettigheter er menneskerettigheter.

Får hard medfart

Det er derimot ikke alle som er like enige i at trafikklysene er en god idé. En rekke politikere har vært kritiske til forslaget siden det ble kjent tirsdag morgen.

- Jeg tror simpelthen ikke at man kan oppnå at alle føler seg respektert og har rollemodeller i det offentlige rom ved å skifte ut piktogrammene. Jeg tror de fleste tar trafikklysene for det de er; lys i ulike farger som regulerer trafikken, skriver minister for fiskeri, likestilling og nordisk samarbeid, Eva Kjer Hansen, på Facebook.

Justisminister Søren Pape Poulsen nærmest latterliggjør forslaget.

- Vi har det godt i Danmark, skriver Poulsen på Twitter, etterfulgt av emneknaggen #hvilketproblemskalvifinneoppidag

Hold opp nå! Det er jo simpelthen så dumt at det skriker mot himmelen, skriver EU-leder for Dansk Folkeparti, Kenneth Kristensen, og påpeker at han mener det er totalt uvettig bruk av skattebetalernes penger.

Kritikken har haglet så mye at Christopher Røhl Andersen, som er blant politikerne som har gått inn for forslaget, har sett seg nødt til å utdype hvorfor det er en god prioritering. Han skriver på Facebook at de nye trafikklysene først vil bli satt opp når de gamle er klare for utskifting.

- Det er ikke snakk om å finne eller bruke penger på enn annen måte enn det vi allerede gjør.

Skeptisk til effekten

Kjønnsforsker ved universitetet i Roskilde, Karen Sjørup, er skeptisk til om dette vil ha noen reell effekt på likestillingen, men synes likevel det er en fin tanke å representere flere kjønn i trafikklysene.

Andre byer har valgt en annen kulturell tilnærming til trafikklysene. Den danske byen Odense satt inn trafikklys formet som dikteren H.C. Andersen i forbindelse med hans 200-årsdag i 2005. I Beethovens fødeby Bonn er det han som bestemmer om folk skal vente eller krysse overgangen, mens det i Trier er Karl Marx.

Leder for utvalget for mangfold og likestilling i Aarus, Lone Norlander Smith, bekrefter at dette kommer til å bli tatt opp på neste utvalgsmøte.