Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danskenes video fra toppen av pyramiden vekker avsky

Nå etterforsker egyptiske myndigheter sex-bildene fra toppen av Kheopspyramiden.

UTLØSNING: Ifølge den danske fotografen Andreas Hvid tok han og en venn seg opp på toppen av Kheopspyramiden seint i november, der dette bildet skal ha blitt tatt ved hjelp av selvutløser. Egyptiske myndigheter har nå iverksatt etterforskning av saken. Video: Andreas Hvid via CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En video lagt ut på internett fredag denne uka vekker nå avsky både blant det egyptiske folk og myndighetene i landet.

Videoen er kalt noe så enkelt som «Climbing the Great Pyramid of Giza» og kan virke relativt harmløs i seg selv.

Videoen, som medvirker en kvinne og fotografen selv, viser at de to tar seg til toppen av den kjente Kheopspyramiden, også kjent som Den store pyramiden i Giza.

Kler av seg

I videoen klatrer de opp pyramiden på nattetid, mens kvinnens ansikt er pikselert.

- Er det tungt? spør mannen i videoen på dansk.

- Ja, det er jævlig tungt, svarer kvinnen med et smil.

Da de omsider har nådd det som tilsynelatende er toppen, tar de seg en sigarett.

Bare det å ta seg inn på pyramideområdet på kvelds- og nattetid er ulovlig. Det er heller ikke lov å klatre på pyramiden overhodet, men det er det som skjer etterpå som virkelig opprører egypterne.

I de siste sekundene av videoen kler plutselig kvinnen av seg på overkroppen, slik at hun bare står igjen i BH-en med Kairo-forstedenes opplyste nattehimmel i bakgrunnen.

Men det stopper ikke der.

«Pyramid fuck»

I den opprinnelige versjonen av videoen klipper plutselig videoen til et stillbilde.

Det viser han og en kvinne nakne i en seksuell posisjon. Fotografen omtaler det selv som «pyramid fuck».

Videoen er igjen publisert på Youtube etter å ha blitt fjernet, men består nå ikke av det berømte stillbildet. Det har imidlertid fotografen Andreas Hvid (23) lagt ut på sin egen hjemmeside.

- Jeg har i mange år drømt om å klatre opp på den store pyramiden. Ideen om å ta en nakenshoot der oppe har også eksistert i noen år, sier han til Ekstra Bladet.

23-åringen fra Aarhus er kjent for sine vågale høydestunt, der han klatrer opp på kjente bygninger og landemerker og dokumenterer det hele på film. Han er også kjent for nakenkunst, og bildene hans viser nakne kvinner og menn på flere uvanlige steder.

Etterforskes

Det er imidlertid ingen av dem som vekket avsky på samme måte som Kheopsbildene.

Det egyptiske departementet for fortidsminner krever nå en etterforskning av hendelsen. I en pressemelding lørdag hevder departementet at hendelsen bryter med «offentlig moral» og krever at statsadvokaten etterforsker hendelsen.

Ifølge Hvid selv ble videoen og bildene tatt i slutten av november i år. Direktør for Giza-platået, Ashraf Mohi, sier til NBC News at et av de første etterforskningsskrittene vil være å finne ut om opptakene er ekte. Han sier videre at straffen vil være avhengig av om stuntet førte til noen skade på pyramiden.

- Ett hundre prosent at det er photoshoppet. Det er ikke mulig å komme inn i pyramideområdet på kveldstid, sier arkeolog Zahi Hawass, som tidligere jobbet i departementet for fortidsminner, til NBC News.

Han hevder også at steinene på sexbildet er for små og at de ikke kan stamme fra pyramiden.

- Respektløst

Blant folk er også reaksjonene sterke.

«Dette er meget respektløst. Skam deg», skriver en bruker med arabisk navn på Hvids YouTube.

«Fuck. Du er en idiot. Å pisse på et lands kultur og historie. Du burde råtne i fengsel», skriver en danske.

Fotografen selv sier til Ekstra Bladet at «pyramid fuck» var det dummeste han kunne komme på, og at det viste «vestlig, privilegert ungdom på sitt verste».

Han sier samtidig at paret ikke har sex på pyramiden.

- Jeg er lei meg for at så mange har blitt forbannet, men jeg har også fått positiv respons fra mange egyptere, noe jeg kommer til å huske, sier han.

Fotografen selv skriver på Instagram at han har fått tusenvis av meldinger på sosiale medier de siste dagene, og at han ikke har fått tid til å svare på alle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!