- Dansker kjemper mot USA i Irak

Minst 20 danske statsborgere med utenlandsk opprinnelse antas nå være i Irak for å slåss mot de amerikanskledede okkupasjonsstyrkene, skriver Jyllands-Posten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke fundamentalistiske muslimer skal ha reist ulovlig fra Danmark til Irak via Syria for å være med i kampen mot amerikanerne.

Flere sentrale kilder i det muslimske miljøet i Danmark anslår tallet til minst 25.

Fremtredende danske muslimer kjenner til trafikken, men ingen ønsker å bekrefte den offentlig, ifølge avisa.

- Dypt problematisk

De danske statsborgerne som befinner seg i Irak for å kjempe har irakisk, libanesisk eller palestinsk bakgrunn. Flere av dem forlot Danmark allerede da amerikanerne innledet felttoget for å styrte Saddam Husseins regime.

- Det er dypt problematisk at danske statsborgere reiser ut som leiesoldater, uansett om det skjer i Fremmedlegionen, Tsjetsjenia eller Irak, sier medlem av Folketinget Naser Khader, som har kjennskap til de fundamentalistiske miljøene i Danmark.

- Jeg kan ikke vurdere om Danmark er en legitim okkupasjonsmakt i Irak. Hvis vi er det, er der snakk om høyforræderi. Men for øyeblikket har vi ingen lov som forbyr dansker å reise ut i verden og kjempe - heller ikke i fremmede militser eller brigader. Det bør vi ha, så den diskusjonen er ytterst relevant, fastslår Khader, overfor Jyllands-Posten.

Polarisering

Kilder i det muslimske miljø i Danmark opplyser også at det i øyeblikket foregår en kraftig polarisering. Presset fra dansk lovgiving og de opptrappende konfliktene i Irak og Israel tvinger danske muslimer til å ta stilling.

- Siden 11. september 2001 har de ytterliggående fundamentalistene i Europa arbeidet svært stille. Det finnes miljøer, også i Danmark, hvor man ikke vet hva som foregår. Det er vanskelig å infiltrere slike grupper i et demokratisk samfunn, og hvis man ikke passer godt på så vil enda flere bli presset inn i fundamentalistenes rekker, sier Tamara Makarenko, som forsker på politisk vold og terrorisme på St. Andrews University i Skottland.

(NTB-Ritzau)