KOM ALDRI HJEM: Dante Adolfsson kom aldri hjem etter at han gikk tur med familiens hund 6. november. Nå har familien fått svar på hva som trolig har skjedd. Foto: Svensk politi
KOM ALDRI HJEM: Dante Adolfsson kom aldri hjem etter at han gikk tur med familiens hund 6. november. Nå har familien fått svar på hva som trolig har skjedd. Foto: Svensk politiVis mer

Dante (12) forsvant etter tur med hunden:

Dantes siste timer kartlagt: - Enormt viktig

Endelig har familien fått svar på hva som skjedde.

Ettermiddagen tirsdag 6. november ble Dante Adolfsson meldt savnet i Falkenberg sørvest i Sverige. Dante hadde downs syndrom og hadde vært på tur med hunden sin. Da hunden kom tilbake uten gutten, slo familien alarm.

Kort tid etter ble det satt i gang en omfattende leteaksjon. Politi, militær, redningstjeneste og tusenvis av frivillige lette dag og natt i håp om å finne den savnede gutten i live - et rekordstort antall, ifølge politiet.

Fredag samme uke opplyste politiet om at en død person var funnet ved en kraftstasjon i utkanten av Falkenberg.

Mandagen etter bekreftet politiet at den døde personen var Dante.

- Han døde trolig av drukning. Vi mistenker ikke at det har skjedd noe kriminelt, opplyste politiet, ifølge Aftonbladet.

Bunnløs sorg

Dantes pappa, Sven Adolfsson, uttrykte sin fortvilelse underveis i leteaksjonen. Like etter at sønnen hans var funnet og identifisert, delte han sin bunnløse sorg på Facebook.

- Jeg er knust og kommer aldri til å bli hel igjen. I dag fikk jeg ingen tegning på farsdagen eller en pakke med noe han hadde laget i sløyden. Dante elsket å gi, mer enn å få. Han var virkelig lykkelig når han fikk gi bort noe. Dere aner ikke hvordan han lo og smilte mens han gjorde det.

For Sven og Dantes stemor Marie har det vært viktig å vite hva som skjedde den dagen Dante forsvant.

Takket være blodhunden Sonja har de nå fått svar. Det melder Expressen.

Tok selv initiativ

Sonja og hennes eiere deltok tidlig i leteaksjonen etter Dante. De tok selv kontakt med familien, og etter et besøk på Dantes rom, ble hunden sluppet løs for å lete opp gutten.

- Blodhunder har ekstremt god luktesans. Etter å ha blitt presentert for en persons lukt kan de spore den opp uten å forstyrres av lukt fra andre mennesker og dyr, skriver Sara Vallin fra Sporhundgruppa i et innlegg på Facebook.

Nettopp disse egenskapene viste seg å bli avgjørende, forklarer hun. Det store antallet mennesker gjorde det nemlig vanskelig for politiets sporhunder å søke etter Dante. Første dagen måtte også Sonja gi opp på grunn av alle menneskene som forstyrret sporingen.

Torsdagen etter at Dante forsvant fikk de tips om å søke langs innsjøen Ätran.

- Det var grunn til å tro at han hadde vært der nede. Sonja fant også sporet der Dante hadde kommet fra og fulgte det ned til vannet. Da innså vi at sjansen for å finne han i live var veldig, veldig liten, sier hun til Expressen.

Dagen etter ble hans livløse kropp funnet i vannet.

Ubesvarte spørsmål

Selv om Dante var funnet, sto familien fortsatt igjen med flere ubesvarte spørsmål om hva som hadde skjedd den skjebnesvangre ettermiddagen.

I forsøk på å finne det ut fikk Sonja ei uke seinere prøve seg på nytt. Hun fikk opp sporet på samme sted som de så seg nødt til å avbryte søket første gang.

Det viste seg at han hadde gått langs veien og over et gangfelt, en rute familien ofte gikk på tur med hunden.

- Det forklarer hvorfor ingen hadde sett Dante den kvelden han forsvant. Kanskje han og hunden kom bort fra hverandre, og så havnet han til slutt ved Ätran, sier Vallin.

Hyller innsatsen

Dantes pappa Sven har flere ganger uttrykt sin dypeste takknemlighet over innsatsen til alle som deltok i leteaksjonen etter sønnen.

Nå som familien endelig har fått besvart sine gjenværende spørsmål takker han sporhundene for at han slipper å gå hvileløst rundt og lure på om sønnen kunne vært reddet.

- Jeg håper virkelig at dere kan hjelpe til i kommende leteaksjoner så dere får sjansen til å redde liv, slik at ingen får oppleve det vi går gjennom. Det føles enormt viktig for meg å vite hvor Dante gikk den kvelden, og at han falt i vannet, selv om det var for seint. Det er veldig mange OM og MEN som jeg slipper å kjempe mot nå. TAKK!!!!, skriver han i et Facebook-innlegg.