Dåpsfest med grønn bismak

TOMREFJORD (Dagbladet): Lørdag den 26. oktober skulle være nok en jubeldag i fiskekongen Kjell Inge Røkkes liv. Med dåp av prestisjetråleren «American Monarch». Med offentlig framvisning av sin nye fangst på kvinnefronten, forloveden Kristin Aanderud-Larsen. Med fest i hjembygda til bestekompis Bjørn Rune Gjelsten. Men så kom Greenpeace ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er faen så ofte at jeg vurderer å kutte ut hele greia, sier Kjell Inge Røkke til Dagbladet.

For selv om miljøaktivistenes aksjon i havnebassenget til Langsten Slip & Båtbyggeri AS i Tomrefjord i går ettermiddag mest minnet om et dårlig bidrag til filmfestivalen i Montreaux, var den unge milliardæren fra Molde eitrende forbanna.

Røkke er lei av å være skyteskive bare fordi han er verdens rikeste fiskebas.

- Jeg fatter ikke hva galt jeg har gjort. Uansett hva jeg gjør, blir jeg kritisert, sier Røkke.

I fjor kjøpte han tre eldre kystfiskefartøy med tilhørende lisenser til fiske av kolmule og hoki i de sørlige havområdene utenfor Chile.

- Vår baby

To av lisensene er godkjent. Den tredje håper Røkke og RGI å hale i land i løpet av tre uker. Alle lisensene skal overføres til «American Monarch», et skip som RGI-direktør Gjelsten betegner som den mest moderne, ressurs-, kostnads- og miljøeffektive fabrikktråleren som noengang er bygd.

- Båten skulle være vår lille baby, sier Kjell Inge Røkke.

Men babyen har fått en tøff start på livet. Greenpeace er ikke fornøyd med arbeidsoppgavene RGI-avkommet har fått. Og organisasjonen vet å markere standpunkt:

- Chile opererer ikke med fangstkvoter. Derfor kan Røkke ta ut så mange tonn han ønsker. Fiskebestanden tåler ikke dette, sier Harald Sævareid, prosjektleder for fiskerispørsmål i Greenpeace Norge.

En flaggsak

Miljøforkjemperne i Greenpeace har skrevet en rapport der de advarer sterkt mot RGIs fiskerier i Chile.

Røkke mener dokumentet mangler referanse til seriøs forskning.

- Vi hører gjerne på hva Greenpeace har å si. Men mitt inntrykk er at dette er en flaggsak organisasjonen kjører på fordi den trenger penger i kassa, sier Røkke.

Han forsikrer at RGI vil bidra ett hundre prosent til en forsvarlig forvaltning av fiskeressursene utenfor Chile.

- Men vi må få lov til å drive kommersielt. Vi blir angrepet utelukkende fordi vi er store, sier RGIs største aksjonær, før han forsvinner fra skipsbrua sammen med sin bunadskledde kjæreste.