Massedåp i Georgia

Dåpsmetoden som får nettet til å koke

780 barn døpt på én dag.

BRUTALT?: Den ortodokse kirka i Georgia arrangerer massedåp som et initiativ for å få befolkningen til å få flere barn. Samtidig vekker metodene de bruker internasjonal oppmerksomhet og kritikk. Video: NTB Scpanix / AP. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet.Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Livet er en berg- og dalbane sies det, noe barna i videoen over får erfare helt fra starten.

19. januar feirer nemlig den ortodokse kirka «Epifania», også kjent som helligtrekongersdag. I den anledning arrangerer kirka i Georgia en massedåp, hvor hele 780 barn ble døpt i år.

Har du problemer med å se videoen øverst i saken, kan du se den her.

Selv om omfanget og effektiviteten rundt dåpen er imponerende, er det kanskje aller helst metoden som har vekket internasjonal oppsikt.

Barna blir nemlig snudd opp-ned i døpefonten tre ganger. En noe mer avansert variant enn den dåpen de fleste kjenner fra Den norske kirke, hvor presten vanligvis bare heller vann fra håndflaten over hodet på barnet.

Nettet koker

Etter at videoen fra massedåpen ble lagt ut på facebooksiden til franske Euronews, har det rent over med med kritikk og skjellsord mot den ortodokse kirka i kommentarfeltet. Flere av kommentarene har fått tusenvis av tilhørende «likes» og støtteerklæringer:

Skjermdump Facebook
Skjermdump Facebook Vis mer
Skjermdump Facebook
Skjermdump Facebook Vis mer
Skjermdump Facebook
Skjermdump Facebook Vis mer

- Vil ikke anbefale det

Dagbladet har snakket med flere medisinske fagkyndige om hvorvidt denne måten å døpe et barn på kan være uheldig. Uten å gå inn på det religiøse aspektet, er de fleste enige i at den fysiske handlingen ikke nødvendigvis er skadelig, men at de ikke vil anbefale metoden.

Torkil Benterud er overlege på barneavdelingen i Drammen. Han vil ikke uttale seg om hvorvidt bevegelsene i seg selv er skadelige, men påpeker at barn i utgangspunktet ikke tar skade av å ha hodet under vann i meget kort tid:

BEKYMRET: Mia Myhre vil ikke anbefale metodene som brukes i videoen. Foto: NKVTS
BEKYMRET: Mia Myhre vil ikke anbefale metodene som brukes i videoen. Foto: NKVTS Vis mer

- På generelt grunnlag så vil ikke barn ta noen skade når det er snakk om å være under vann i så kort tid. De har en dykkerefleks som gjør at de automatisk kan holde pusten, og denne seansen er såpass kort at barnet mest sannsynlig ikke rekker å trekke ned vann.

Når det gjelder selve metoden, at barnet samtidig vendes opp-ned og tilbake igjen, er Mia Myhre litt bekymret. Hun jobber på enheten for barn og ungdom i Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

- Jeg kan ikke med sikkerhet si at dette er skadelig for babyene, selv om jeg ikke vil anbefale det. Risting av spedbarn kan være svært farlig, og en kan ikke utelukke at ennå mindre barn med mindre kontroll på hodet ville kunne ha risiko for å bli skadet.

RETTSMEDISINER: Arne Stray-Pedersen. Foto: NTB Scanpix
RETTSMEDISINER: Arne Stray-Pedersen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen har også sett videoen. Han holder med Benterud om at dykkerefleksen hindrer barnet i å trekke ned vann.

- Dette ser voldsomt ut, men det er ikke nødvendigvis skadelig, forklarer han.

- Man skal under tre ganger

I Norge har vi også et ortodokst kirkesamfunn, som har menigheter i alle de største byene i landet.

OPPLYSER NORSKSPRÅKLIGE: Guro Theodora Hotvedt ønsker å gjøre den ortodokse kirka mer tilgjengelig og forståelig i Norge. Foto: ortodoks.no
OPPLYSER NORSKSPRÅKLIGE: Guro Theodora Hotvedt ønsker å gjøre den ortodokse kirka mer tilgjengelig og forståelig i Norge. Foto: ortodoks.no Vis mer

- Jeg tenker ikke at det er noe spesielt over dette, forteller Guro Theodora Hotvedt, som er kontaktperson for den Hellige Treenighet Kirkeforening .

Foreningen har som mål å gjøre den russiske ortodokse kirkas tro og tradisjoner mer tilgjengelig for norskspråklige.

- Jeg tenker bare «Å, han gjør det på den måten». Man skal jo ha hele kroppen under vann tre ganger. Det var det Jesus gjorde i Jordan, han gikk ut i elva og dykket ned.

Hun forklarer videre at de derimot ikke snur barna opp-ned som i videoen. I hvert fall ikke i menigheten hun hører til i Oslo.

30 000 døpte på 9 år

Den ortodokse kirka i Georgia har siden 2008 arrangert slike massedåper. På denne tida har de rukket å døpe over 30 000 barn.

I henhold til tradisjonen blir Georgias patriark, Ilia II, gudfar til alle de døpte barna. Han er ifølge meningsmålinger også en av de mest inflytelsesrike personene i Georgia.

Det var også han som startet med massedåpene. Et initiativ som skal oppmuntre til flere fødsler og befolkningsøkning. Georgia har per i dag omtrent 4,5 millioner innbyggere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer