Darfur-konferanse i Paris

- Mangel på besluttsomhet og mangel på handling er uakseptabelt, sier Sarkozy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy oppfordret verdenssamfunnet til å handle raskt for å få på plass en fredsbevarende styrke i Sudans konfliktfylte Darfur-region.

- Mangel på besluttsomhet og mangel på handling er uakseptabelt, sa han da han åpnet konferansen mandag.

Målet med styrken er å sette en stopper for volden i Darfur, som ifølge FNs tall har kostet minst 200.000 mennesker livet og drevet to millioner på flukt de siste fire årene.

Utsendinger fra blant annet Kina, Frankrike og USA, samt FNs generalsekretær Ban Ki-Moon, var til stede på konferansen i Paris. Også Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utviklingsminister Erik Solheim (SV) deltok.

Før konferansen møttes Sarkozy og USAs utenriksminister Condoleezza Rice på Elyséepalasset mandag.

Det var første gang de to møttes siden Sarkozy tok over som Frankrikes president forrige måned.

Samtalen mellom Rice og Sarkozy dreide seg om Darfur, Libanon, Afghanistan, Kosovo og Iran, ifølge en talsmann for den franske presidenten.

Den amerikanske utenriksministeren sa søndag at verden har sviktet Darfur og ikke gjort nok for å stanse volden i Darfur.

FLYKTNINGER: To millioner mennesker har flyktet fra Darfur og 200 000 har måte bøte med livet. Det internasjonale samfunnet får sterk kritikk for ikke å gripe inn mot de gjentatte angrepene på sivile. Foto: Alfred de Montesquiou/AP
FLYKTNINGER: To millioner mennesker har flyktet fra Darfur og 200 000 har måte bøte med livet. Det internasjonale samfunnet får sterk kritikk for ikke å gripe inn mot de gjentatte angrepene på sivile. Foto: Alfred de Montesquiou/AP Vis mer

- Jeg synes ikke verdenssamfunnet har oppfylt sitt ansvar her, sa Rice.

(NTB)

«- JO FLERE VI ER SAMMEN..:» Frankrikes president Nicolas Sarkozy og USAs utenriksminister Condoleezza Rice møttes til samtaler i Elyséepalasset i Paris mandag.