Darfur-krisen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
<> DARFUR-KRISEN: <>
  • Siden uavhengigheten i 1956 har Sudan vært herjet av en serie borgerkriger. Borgerkrigen mellom regjeringen i nord og Sudan People\'s Liberation Army (SLA) i sør har pågått siden 1983.
  • Mens freds-forhandlinger pågikk, blusset det i februar 2003 opp uro i de tre Darfur-provinsene vest i Sudan. Opprørsgrupper angrep regjeringsmål i Darfur. De begrunnet angrepene med at regjeringen i Khartoum undertrykte den svarte majoritetsbefolkningen til fordel for det arabiske mindretallet.
  • Myndighetene svarte med å støtte den arabiske militsgruppa Janjaweed. Flere tusen militssoldater rykket inn i byer og landsbyer som først ble bombet av regjeringsfly. Titusener uskyldige mennesker ble drept, plyndret og voldtatt.
  • FN melder om at minst to millioner mennesker er berørt av konflikten i Darfur. Av disse er over en million internt fordrevne, og godt over 200 000 mennesker har flyktet over grensa til nabolandet Tsjad.
  • <> FN kaller situasjonen i Darfur for den verste humanitære katastrofen i verden akkurat nå. FN og USA legger press på den sudanske regjeringa i Khartoum.
<> Les mer i Dagbladet: <> Klikk her for å lese alt om Darfur i Dagbladet
<> Les mer på nett: <>