Darfur-opprørere enige om forhandlingsplattform

Øker håpet om en fredsløsning på den blodige Darfur-konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørsgruppene i Darfur er blitt enige om en felles plattform for forhandlingene med regjeringen i Sudan. Enigheten øker håpet om en fredsløsning på den blodige Darfur-konflikten.

Etter samtaler i Arusha i Tanzania er gruppene nå enige om å kreve «endelige» forhandlinger om fred. Forhandlingene bør komme i gang i løpet av få måneder, mener opprørerne ifølge meklere fra FN og Den afrikanske union AU.

- De anbefalte at endelige samtaler bør komme i gang i løpet av to til tre måneder fra nå, sa FNs spesialutsending til Darfur Jan Eliasson mandag.

- De er kommet fram til en felle plattform for disse samtalene, tilføyde han.

Enkelte av de fremste lederne for opprørsgruppene i Darfur deltok ikke i samtalene i Arusha nær fjellet Kilimanjaro i Tanzania. Dette har skapt tvil om hvorvidt samtalene ville føre fram, men idag ble det altså meldt om enighet.

I forrige uke godkjente FNs sikkerhetsråd utplassering av en fredsstyrke på 20.000 FN- og AU-soldater i Darfur. Siden 2003 er rundt 300.000 mennesker drept og to millioner drevet på flukt som følge av konflikten i det vestlige Sudan.

(NTB)

DARFUR: 300 000 drept og 2 millioner åp flukt siden 2003. Enigheten om en plattform for å komme til en ferdelig løsning kan være starten på slutten av den blodige konflikten i Darfur. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / MUSTAFA OZER
DARFUR: 300 000 drept og 2 millioner åp flukt siden 2003. Enigheten om en plattform for å komme til en ferdelig løsning kan være starten på slutten av den blodige konflikten i Darfur. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / MUSTAFA OZER Vis mer