Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Darfursoldater kan havne på Haiti

400 norske ingeniørsoldater er ikke velkomne til Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi har fått en forespørsel fra FN om å bidra i deres operasjon på Haiti. I løpet av en måned skal regjeringen gi et svar, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen (Ap), til Dagbladet.

Den opprinnelige planen var at en norsk-svensk ingeniørstyrke på 400 soldater skulle reise til Darfur som en del av en internasjonal fredsstyrke.

Regjeringen har foreløpig brukt i overkant av 200 millioner kroner på oppbyggingen av styrken. Men til stor skuffelse for de høyt motiverte soldatene måtte oppdraget avlyses etter at herskerne i Sudan i begynnelsen av januar nektet dem adgang til landet. Siden da har den norske regjeringen ventet på en henvendelse fra FN om å bidra andre steder.

FNs stabiliseringsstyrke på Haiti, Minustah, består i dag av om lag 7000 soldater og 2000 politifolk som i hovedsak kommer fra latinamerikanske land.

Liten erfaring

- Vi må gjøre en nøye vurdering. Operasjonen er i utgangspunktet spennende og interessant, blant annet fordi det er lett å gjøre en positiv forskjell når den samlede styrken er forholdsvis liten. Samtidig har vi liten kompetanse og erfaring fra området, sier Johansen. Han besøkte det karibiske landet i fjor fordi Norge er engasjert i den politiske forsoningsprosessen.

- FN har søkt om en ingeniørressurs fordi forbedret infrastruktur betyr økt sikkerhet og en styrking av forsyningslinjene. Hvis vi sier ja til FN, betyr det at bidraget ikke blir like stort som planen var i Darfur. Vi snakker om kanskje 150 soldater, sier Johansen til Dagbladet.


Ikke Afrika
Regjeringen ønsker i utgangspunktet å trappe opp den militære deltakelsen til FN-operasjoner, «med særlig vekt på Afrika». Haiti ligger som kjent på et annet kontinent.

TRENING: Disse soldatene trente på opprag i Darfur, men nå må muligens treningen på Rena leir legges opp til forhold på Haiti. Foto: JACQUEZ HVISTENDAHL/DAGBLADET
TRENING: Disse soldatene trente på opprag i Darfur, men nå må muligens treningen på Rena leir legges opp til forhold på Haiti. Foto: JACQUEZ HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

Samtidig er det lite sannsynlig at FN ber Norge om hjelp i Kongo fordi FN-operasjonen der ikke først og fremst trenger ingeniørstyrker. Og de internasjonale styrkene som nå reiser til Tsjad er EU-ledet.

Haiti ble i forrige uke rangert som verdens fjerde farligste reisemål av magasinet Forbes. I mange år har landet slitt med en voldsom kriminalitet og bevæpnede gjenger, også etter at René Préval overtok som president i 2006.

Men etter at FN-styrken og politiet fikk større autoritet, har landet blitt tryggere. Nå er det, relativt sett, rolig. I hovedstaden Port-au-Prince er det nå mulig å bevege seg tidlig på kvelden. Men siden Minustah ble opprettet i 2004 har FN-styrken mistet 19 soldater, 4 politifolk, 7 internasjonal sivile og 3 lokale FN-ansatte.

HIT: Haiti i Karibien.
MEN IKKE HIT: Darfur, Sudan i Afrika.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media