Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dårlig ÅNDE har du på tunga

Det skjer minst en gang hver dag, det skjer med over halvparten av oss - og det skjer uten at vi merker det selv: Vi åpner munnen, og ut bølger en svak eim av råtne egg og sure sokker mot våre nærmeste medmennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men fatt mot. Dårlig ånde kan forebygges og langt på vei kureres - hvis du bare erkjenner at det kan gjelde deg.

- Dårlig ånde er dessverre et vanskelig tema å si ifra om. Det gjelder både i privatlivet og for tannlegene. Men blir det sagt på en pen måte, er jeg sikker på at de aller fleste vil være takknemlige for å bli gjort oppmerksomme på problemet, sier førsteamanuensis Sonni Mette Wåler på Odontologisk fakultet i Oslo. Hun er spesialist på behandling av dårlig ånde - eller «halitosis» som det heter på fagspråket:

Fra tunga

- Mange tror at dårlig ånde kommer fra magesekken, men det er en misforståelse. Den største «synderen» har vist seg å være vår egen tunge. På den bakerste delen av den samler det seg lett bakterier i de små gropene i overflaten. Hvis bakteriene får ligge i ro, f.eks. om natta, vil de etter hvert produsere illeluktende svovelforbindelser. Det er derfor så mange lukter vondt om morgenen!

Også i tannkjøttet kan det ligge slike bakterier. De samler seg i små lommer som dannes der tenner ikke sitter helt fast.

De svovelholdige stoffene skader også tannkjøttet og forsterker tannløsningen.

Hjelp

Men hvordan kan vi vite om det faktisk lukter vondt av munnen vår en eller annen gang i løpet av dagen?

- Det er svært vanskelig å lukte sin egen dårlige ånde. Hvis du er usikker, bør du derfor be om hjelp fra en nær venn. Men da må du også tore å stole på meldingen du får, sier Sonni Mette Wåler.

Det finnes også måleapparater som kan gi deg et nokså objektivt svar. Apparatet, et Halimeter, registrerer mengden av svovelholdige partikler i munnlufta over den bakre delen av tunga. Det er foreløpig bare mulig å få gjort slike målinger på Odontologisk fakultet i Oslo, som har de eneste apparatene i Norden.

- Men vi håper jo at flere tannleger vil anskaffe apparatet til sin praksis. Da blir det også lettere for dem å ta opp problemet med pasientene sine. Vi vil også få kunnskap om dårlig ånde inn i undervisningen av nye tannleger, sier Sonni Mette Wåler.

Tabu

Det beste med dårlig ånde er at den som regel kan fjernes med nokså enkle midler. Midlene koster ganske lite, og behandlingen kan du utføre selv.

- Dårlig ånde har lenge vært et tabubelagt tema. Men det er viktig for både den fysiske og psykiske helsa at vi er trygge på pusten vår. Det er på høy tid at vi både tør snakke om dårlig ånde, og at det blir kjent hvor lett det er å forebygge problemet, sier førsteamanuensis Sonni Mette Wåler på Odontologisk fakultet i Oslo.