Dårlig forberedt med nytt platestoff

Vevre Bjørk i London LONDON (Dagbladet): Etter å ha brutt avtalen med en hærskare pressefolk fra store deler av verden i halvannen time, presenterte Bjørk noe av materialet på sitt nye album med playback og tekstbok i handa. Plata med navnet Homogenic er spilt inn i Spania og kommer på markedet i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tilsynelatende vevre kvinnen fra Island har tilegnet seg den samme arrogansen som enkelte verdensberømte artister har med å komme svært seint til egne pressekonferanser - uten å si et ord til unnskyldning.

Det gjorde hun i London seint mandag kveld, før hun ofret de mange fotografene 40 sekunder på deling.

Mimet

Etter pressekonferansen forsøkte de torpedoliknende vaktene å forhindre fotografene å ta bilder med blitz under konserten i en helt svart sal, men der lyktes de ikke.

Det var ikke vanskelig å se at Bjørk mimet dårlig etter sin egen tape, samtidig som et lite strykeorkester dro sine buer i takt med musikken, som kom ut av høyttalerne.

Bjørk hadde egentlig planlagt å spille inn bare en sang i Spania, sammen med en flamenco-gitarist med sigøynerblod i årene.

-øJeg likte meg så godt der sammen med sigøynere og andre venner at jeg ønsket å bli der resten av livet. Der fant jeg tilbake roen i meg selv etter at jeg ble utsatt for en gal amerikaner som sendte en syrebombe til meg i fjor. Jeg ble der et halvt år.

Uten forstyrrelser

-øAlle inntrykkene jeg har fått på reiser de siste fire åra måtte få komme til uttrykk i musikken uten forstyrrelser fra miljøet mitt på Island, forklarte hun på pressekonferansen.

I tillegg til flameco-gitar, er hun blitt støttet opp av et lite strykeorkester og orgel.

I neste setning forklarte den suksessrike 31 år gamle kvinnen at hun søkte etter sine røtter i musikken, at hun var en etterkommer av historiens verste anarkister, vikingene som laget sitt første demokratiske samfunn på Island, og at hun ville fortsette å søke i seg selv for å finne det hun visste var der, men som hun ennå ikke helt hadde fått tak i.

-øSterkere

-øHomogenic betyr for meg aroma, en smak av livet. Først tenkte jeg at hele albumet skulle være en lang aroma av musikk og sang, uten bassrytmer, men så fant jeg ut at jeg måtte legge inn bass likevel. Folk som kjøper plata kan ta den bort om de ønsker, ved å skru på sitt musikkutstyr hjemme, sa hun.

Hun mener at hun er blitt modigere på det nye albumet enn tidligere.

-øMusikken er sterkere, men samtidig enklere. Jeg må være veldig egoistisk når jeg skal gjøre mitt beste. Det har jeg våget å være denne gangen, men egentlig er jeg veldig ydmyk overfor alle rundt meg.

Depressiv

Bjørk ble spurt om hun var mye depressiv og at det var hennes egen sinnsstemning som kom til uttrykk i den monotone musikken som kan høres på det nye albumet.

-øVi er alle forskjellige. I det ene øyeblikket har jeg depresjoner og tenker på selvmord. I det neste gjør jeg alt for å glede 300 mennesker på en konsert. Jeg forandrer meg og utvikler meg hele tida. Jeg vil fortsette å lære og gi min lærdom til dere gjennom musikk i femti år til, fortalte Bjørk.

I mars i år fikk Bjørk Gudmundottir Nordisk råds musikkpris.