- Dårlig gjort å avsløre nissen

Bør ikke frarøve barna troen på julenissen, mener barnepsykolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Julenisseavsløringen på svensk TV har skapt sterke reaksjoner fra foreldre i nabolandet. Willy Tore Mørch, professor i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø, mener at mindre barn bør få beholde forestillingen om julenissen.

- Jeg syns det var dårlig gjort. Julenissen er en tradisjon i den nyere historien, og den lille bløffen synes jeg ikke man skal frarøve barna, sier han om julenisseavsløringen.

Men han avviser at en slik avsløring kan være skadelig for barna.

- Det blir kanskje en skuffelse for barna, men det er ikke traumatisk. Men kanskje det blir noen pinlige spørsmål til onkel på julaften, sier Mørch.

Bør beholde julemystikken

Barnepsykolog Knut Halfdan Svendsen ga råd til småbarnsforeldre i TV2-programmet «I de beste familier». Han synes heller ikke at nisse-avsløringen på svensk TV var nødvendig.

- Jeg er tilhenger av å snakke sant til barn, men det er ikke alt de trenger å vite om. I dag får barn se alt for mye alt for fort. Jeg kan ikke helt se poenget i at allmennkringkasteren SVT avslører nissen, sier han.

Svendsen mener at mystikk er en viktig del av både barndommen og juletida.

- I barndommen er det mye uoppdaget, og mange hemmeligheter. I dette tilfellet synes jeg det ikke gjør noe om de holdes lenger. Det er med på å gi barndommen litt farge, sier han.