Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dårlig gjort at de tar pengene våre

Elevenes reisekasse gikk til kommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Elevene ved Gamle Ullerål ungdomsskole i Hønefoss fikk i dag beskjed om at hele reisekassa deres er tømt for penger. I løpet av skoleåret har de jobbet to dager i uka, og spart opp 60 000 kroner å reise for. Men så ble den altså tømt - og pengene ble trukket inn i ei slunken kommunekasse, skriver Ringblad.no.

Rektor Erling Fodnæss forklarer til Dagbladet.no at elevenes konto er registrert i kommunen. Når kommunens årsregnskap viser et samlet underskudd hentes midler fra områder som går med overskudd. Og reisekassa ved Gamle Ullerål har gått bra.

- Det er dårlig gjort at de har tatt pengene som vi har jobba for, sier Martine Rønneberg til Dagbladet.no.

Den 13 år gamle jenta går i 8. klasse ved Gamle Ullerål. Hun og de andre elevene har jobbet og spart opp penger de nå frykter at de ikke vil få gleden av.- Vi skulle egentlig dra til Hemsedal, men det ble det ikke noe av siden de tok pengene, sier hun.

Dårlig pedagogikk

Gamle Ullerål er en alternativ skole med 21 elever fra ungdomsskoler rundt om i Ringerike. De er fordelt på tre trinn, men jobber sammen om reisekassa.

- Vi leier Honerud Gård to dager i uka. Her utfører vi arbeidsoppgaver for blant andre Ringerike kraftverk. Vi gjør hagearbeid og hogger og selger ved, og alle penger vi tjener går til elevene, sier rektor Erling Fodnæss til Dagbladet.no.

- Det ligger mye læring i det å tjene penger, å spare dem og finne ut hvor mye en kan bruke. Mye av pedagogikken forsvinner når politikere sier «vi vil ha pengene», sier Fodnæss videre.

TOM KASSE: Elevene ved Gamle Ullerål ungdomsskole har mistet 60 000 kroner til kommunekassa. Foto: Ringerike kommune
TOM KASSE: Elevene ved Gamle Ullerål ungdomsskole har mistet 60 000 kroner til kommunekassa. Foto: Ringerike kommune Vis mer

Han forteller at økonomien er et problem hvert nyttår, men at det aldri før har fått slike konsekvenser.

- Kommunen hjelper oss med papirarbeidet. Tidligere år har økonomiavdelingen gått omveier for å løse problemet, men nå vil de ikke gjøre det lenger, sier Fodnæss.

- Vi kunne jo opprettet en konto som er usynlig for kommunen, men det blir for dumt. Jeg mener det skal være åpenhet, sier han.

- Tror det løser seg

- Det er regnskapsmessige grunner til at dette har skjedd, og det er uhørt om ikke elevene får pengene tilbake sier Karl Petter Endrerud (SV) fra Hovedkomiteen for oppvekst og kultur til Dagbladet.no.

Han la i går fram et forslag for kommiteen om å tilbakebetale pengene til elevene.

- Det er stor politisk enighet, fra Frp til Sv, om at pengene skal tilbakebetales, så jeg tror det løser seg, sier Endrerud, som forklarer at saken nå er lagt fram for rådmann Svein Aannestad som skal komme med en utredning neste måned.

Ringblad.no skriver at Aannestad antar at pengene er brukt til å dekke det kommunale underskuddet, men at han ikke har fått sjekket de faktiske forholdene.

image: - Dårlig gjort at de tar pengene våre

- Elevene kan bare få tilbake pengene dersom politikerne vedtar å gi dem nye, friske penger, sier Aannestad til Ringblad.no.

I mellomtiden skal Martine Rønneberg fortsette å jobbe ved Honerud Gård.


- Du har ikke mistet lysten til å jobbe?

- Nei, jeg skal tilbake dit på mandag, sier hun.

Det lyktes ikke Dagbladet.no å få tak i rådmann Svein Aannestad i kveld.

- DÅRLIG GJORT: Martine Rønneberg (13) frykter at hun ikke får reise på den turen de har planlagt, fordi reisekassa er tømt for å fylle noe av kommunens underskudd.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media