- Dårlig hjemmelekse hvis dette skulle være hemmelig

Nansen-rektor skamfull over aksjonen mot Maria Amelie. Se video av pågripelsen i natt.

 SKAMFULL:  - Aksjonen mot Maria Amelie gjør meg skamfull når vi feirer verdens første høykommisær for flyktninger, Fridtjof Nansen, sier rektor ved Nansen-skolen, Dag Hareide. ARKIVFOTO: DAGBLADET.
SKAMFULL: - Aksjonen mot Maria Amelie gjør meg skamfull når vi feirer verdens første høykommisær for flyktninger, Fridtjof Nansen, sier rektor ved Nansen-skolen, Dag Hareide. ARKIVFOTO: DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Maria Amelie gikk sammen med en annen papirløs asylsøker og fire-fem studenter og møtedeltakere fra Nansenskolen i går kveld da flere sivile politifolk dukket opp i mørket og pågrep 25-åringen fra Kaukasus.

Den papirløse mannen fra Etiopia, som har vært ulovlig i Norge i mer enn 10 år, ble ikke rørt av mannskapene fra Politiets utlendingsenhet.

- Sånn sett var de godt forberedt. De visste at mannen fra Etiopia ikke vil bli tatt i mot der. Men hvis de hadde planlagt å pågripe Maria Amelie mest mulig ubemerket nettopp på Nansenskolen under åpningen av Nansen-året for verdens første høykommisær for flyktninger Fridtjof Nansen, ja da har de gjort en usedvanlig dårlig hjemmelekse, sier rektor Dag Hareide på Nansenskolen til Dagbladet.

Skulle gå ti minutter Han var ikke med da Maria Amelie og resten av gjengen hadde startet den ti minutter lange turen ned til Lillehammer sentrum for å fortsette temakvelden på en kafe.

Men det var Rune Berglund Steen, en av koordinatorene bak aksjonen Papirløse.no, som tar opp rettighetene for asylsøkere som har vært lenge i Norge.

- Plutselig kom fem-seks politimenn - Jeg pratet i telefonen noen meter bak og fikk ikke med meg de første detaljene. Men plutselig var det fem-seks sivilkledde politimenn der, som tok tak i Maria Amelie og skjermet mellom henne og de andre i følget. Hun fortalte at hun ville bli med frivillig, men fikk ikke en gang ta med seg toalettsakene som lå på Nansenskolen noen hundre meter unna, sier Berglund Steen til Dagbladet.

Han ble igjen på Nansenskolen i dag for å overta rollen til Maria Amelie.

 DRAMATISK DØGN:  Den papirløse asylsøkeren Maria Amelie og hennes advokat Brynjulf Risnes før fengslingsmøte i Oslo tingrett i ettermiddag. Hun har anket kjennelsen om utvisning til Russland videre til lagmannsretten, som trolig kommer med en avgjørelse mandag eller tirsdag.
FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX.
DRAMATISK DØGN: Den papirløse asylsøkeren Maria Amelie og hennes advokat Brynjulf Risnes før fengslingsmøte i Oslo tingrett i ettermiddag. Hun har anket kjennelsen om utvisning til Russland videre til lagmannsretten, som trolig kommer med en avgjørelse mandag eller tirsdag. FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX. Vis mer

Hun skulle møtt studentene i debatt i dag etter å ha lest fra sin egen bok «Ulovlig norsk» i går kveld.

Rektor Dag Hareide synes pågripelsen av Maria Amelie var en helt uvirkelig kontrast til markeringen av starten på Nansen-året samme sted samme kveld.

- Skamfull - Fridtjof Nansen gjorde en fantastisk innsats for statsløse fra 1922 til FN ble etablert etter andre verdenskrig. Takket være Nansen-passet fikk 450 000 statsløse mennesker et liv med menneskerettigheter, mange i Russland og Kaukasus der Maria Emelie måtte rømme fra sammen med familien.

- Nå er jeg bare skamfull over at Norge er dårligst i klassen for denne gruppen sammenlignet med land som Sverige, Belgia og Nederland, sier Hareide.

I ettermiddag har Nansenskolen satt opp buss mellom Lillehammer og Oslo for studenter som vil være med på demonstrasjonen utenfor Justisdepartementet klokka 17.

Statistisk sentralbyrå har beregnet at det er opp til 18 000 papirløse asylsøkere i Norge.

Verst for 1 500 Aksjonen for de papirløse rettigheter «krymper» tallet ned mot 5 000 og konsentrerer seg om å prøve å hjelpe de som har vært her i landet lenge.

Av disse igjen, er det en gruppe på om lag 1 500 mennesker som lever i et ekstra tomt vakuum.

- Vi har allerede møtt politisk gehør for at barn som har vært her lenger enn fire år bør få bli. Men det er fortsatt langt fram til forståelse for situasjonen til voksne som har vært her lenge, sier Rune Berglund Steen.

 TIL FRIDTJOF NANSENS ÆRE:  Thorvald Stoltenberg var juryleder i Nansenkomiteen da  vinnerutkastet til et nytt Fridtjof Nansen-monument ble presentert i 2005. ARKIVFOTO: ERLEND AAS, SCANPIX.
TIL FRIDTJOF NANSENS ÆRE: Thorvald Stoltenberg var juryleder i Nansenkomiteen da vinnerutkastet til et nytt Fridtjof Nansen-monument ble presentert i 2005. ARKIVFOTO: ERLEND AAS, SCANPIX. Vis mer