Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dårlig informasjon

- Vi får ingen informasjon fra lokale militære kilder, alle henviser bare til generalstaben i Moskva. Spør du ti på gata om ulykken, er det kanskje bare én som har hørt nyheten, forteller Barents-journalist Jelena Larionova i Murmansk til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske militære har omtrent strupt alle vanlige informasjonskanaler, og bare ordknappe og svært nøkterne meldinger slippes ut. Forsker Geir Hønneland ved Fridtjof Nansens Institutt mener det kan tyde på at situasjonen er alvorligere enn offisielle kilder innrømmer.

- Russere jeg har snakket med i Murmansk, leser mellom linjene, og tolker situasjonen som svært dramatisk. Russere har lang trening i å tolke slike knappe meddelelser fra myndighetene. Mange stoler ikke på offentlig informasjon, påpeker Hønneland.

Militære ulykker berører hele det russiske folk. I 1989 omkom 42 personer da atomubåten «Komsomolets» sank i Barentshavet. Havariet lever ennå i folks bevissthet, det avholdes minnemarkeringer og de omkomne hedres.

- Folk tenker på ubåtbesetningen som sine sønner. De vil sørge med de nære hvis det går galt, sier Jelena Larionova i Murmansk.