HARD KRITIKK: Det pågår drakamp om framtiden til Forsvarets maritime P-3 Orion overvåkingsfly (bildet). Norges offisersforbund (NOF) mener kuttene i budsjettene for denne luftvingen er et eksempel på dårlig lederskap.
Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix
HARD KRITIKK: Det pågår drakamp om framtiden til Forsvarets maritime P-3 Orion overvåkingsfly (bildet). Norges offisersforbund (NOF) mener kuttene i budsjettene for denne luftvingen er et eksempel på dårlig lederskap. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpixVis mer

- Dårlig lederskap

Norges Offisersforbund reagerer kraftig på at Forsvarsdepartementet krever at P-3 Orion-flyene skal fly like mange timer når budsjettene til Luftvingen samtidig kuttes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier stabssjef i Norges Offisersforbund, Odd-Einar Eilertsen, til Dagbladet. Eilertsen reagerer kraftig på departementets uttalelser i kjølvannet av Dagbladets avsløringer om de maritime overvåkingsflyene på Andøya i Nordland.

- Skyldes omstilling I en uttalelse til Dagbladet, slo Forsvarsdepartementet fast at 133 Luftving må omprioritere midler slik at de når det årlige målet om 2100 flytimer. For å holde seg innenfor budsjett, måtte vingledelsen i fjor høst og vinter kutte 300 flytimer.

«Det er ikke kuttet i budsjettet til Luftforsvaret, og leveransekravene er ikke redusert i 2014 i forhold til de leveransekravene som ble stilt i 2013. Bevilgningen for 2014 er gitt,  og det er en forventning om at alle budsjettansvarlige sjefer foretar nødvendige tverrprioriteringer for å nå de resultatmål som er knyttet til bevilgningene», skrev underdirektør Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet i en e-post til Dagbladet.

- Dette handler om omstillingen av Luftforsvaret. Luftforsvaret har ikke fått ekstra midler til denne og må derfor dekke disse kostnadene over sitt ordinære driftsbudsjett, sier Eilertsen til Dagbladet og legger til:

- Dette er dårlig lederskap. Det er også årsaken til at Orion-flyene har fått vesentlig redusert sin flytid.

Frykter nye kutt Dagbladet avdekket fredag at Etterretningstjenesten over lang tid har klaget over for dårlig tilgang til de maritime overvåkingsflyene. Orion-flyene har i dag bare planlagte flyvninger annenhver dag. I fjor høst og vinter stod flyene dessuten nesten sammenhengende på bakken i fem-seks uker.

Den dårlige tilgangen til den maritime overvåkingskapasiteten som Orion-flyene representerer, har fått store og negative konsekvenser for E-tjenestens mulighet til å drive en effektiv overvåking av russiske strategiske atomubåter. Dette er etterretningsprodukter som USA og NATO forventer at Norge ivaretar.

Stabssjefen i Norges Offisersforbund har vært sterkt engasjert i saken etter at de tillitsvalgte på Andøya flystasjon slo alarm om situasjonen i desember i fjor. Selv om situasjonen for Luftvingen på kort sikt er blitt bedret, frykter Eilertsen at det vil komme en ny runde med kutt allerede om få måneder.

- Uten ekstratildelinger vil det trolig oppstå en situasjon der Luftforsvaret må dra i håndbrekket nok en gang, kanskje allerede i september eller tidligere, sier Odd-Einar Eilertsen.

- Tilbudt penger Norges Offisersforbund hevder på sine nettsider at «samarbeidspartnere» har vært villig til å bidra med ytterligere finansiering for å holde de norske overvåkingsflyene i lufta.

Forbundet hevder at Generalinspektøren for Luftforsvaret takket nei til tilbudet. Tilbudet ble ifølge NOF fremsatt overfor Luftforsvaret fra Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på Reitan i Bodø.

- Det virker litt underlig når FOH fremmer en forespørsel om flere flyturer med økonomisk dekning (ekstra kroner) og LV133 stiller seg villig og disponibel til å gjennomføre disse flyturene så sier Luftforsvarets ledelse nei uten å rådføre seg med luftvingen, sier Eilertsen.

Luftforsvaret avviser imidlertid å ha kunnskap om et slikt tilbud.

- Dette kjenner vi ikke til, skriver kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, major Stian Roen, i en e-post til Dagbladet.

KRITISK: Stabssjef Odd-Einar Eilertsen i Norges Offisersforbund.
KRITISK: Stabssjef Odd-Einar Eilertsen i Norges Offisersforbund. Vis mer