Ny coronavirus-studie:

- Dårlig luft øker dødsrisikoen

- Land med mer forurenset luft, vil ha høyere risiko for covid-19-dødsfall, hevder forskningsleder.

FORURENSET: Millionbyen New York havnet i 2019 på en 10. plass i American Lung Associations oversikt over amerikanske byer med dårligst luftkvalitet. Foto: Drew Angerer / Getty Images / AFP / NTB scnapix
FORURENSET: Millionbyen New York havnet i 2019 på en 10. plass i American Lung Associations oversikt over amerikanske byer med dårligst luftkvalitet. Foto: Drew Angerer / Getty Images / AFP / NTB scnapix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Studien, som er utført av forskere ved Harvard-universitets avdeling T.H Chan School of Public Health, har sett nærmere på luftforurensningen i over 3000 amerikanske fylker (såkalte county).

Resultatet viser en sammenheng mellom høye nivåer av de små, farlige partiklene PM 2.5 - på norsk kalt svevestøv, og coronavirusets dødsrate i det aktuelle området, skriver The New York Times.

Harvard-studien er ifølge avisa den første landsdekkende studien i USA, som viser en statistisk link mellom coronadødsfall og luftkvalitet. Studien er ennå ikke publisert, men er sendt inn til kvalitetskontroll (såkalt fagfellevurdering) hos New England Journal of Medicine.

Mener hundrevis av liv kunne vært spart

- Resultatene i denne studien antyder at å være eksponert for forurenset luft over tid, øker sårbarheten for å oppleve de mest alvorlige covid-19-symptomene, skriver forfatterne av forskningsrapporten.

USA, med sine mer enn 500 000 bekreftede smittetilfeller, og over 20 000 dødsfall, har blitt det nye episenteret for coronapandemien i verden.

Delstaten New York, som også omfatter storbyområdet i og rundt New York City med over 22 millioner mennesker, har hatt nesten halvparten av landets coronadødsfall. Byens sykehus er fylt til randen med pasienter, og likhusene har nådd sin smertegrense.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer